Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet zzp, maar zorgbehoefte moet basis voor indicatie zijn’

De individuele zorgbehoefte moet de basis vooindicatie zijn en niet alleen een vaststaand profiel. Zo oordeelde de rechter in zaak van een cliënt tegen het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De uitspraak gaat in tegen de vaste indicaties voor zorgzwaartepakketten. Brancheorganisatie ActiZ en cliëntenorganisatie LOC waarschuwen voor het VWS-beleid, dat vanaf januari 2011 de zzp’s tot indicatiebasis wil verheffen.
ZZP-indicaties
ZZP-indicaties

Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) maakt voor ZZP-indicaties gebruik van cliëntprofielen, waarop de zogenoemde zorgzwaartepakketten (zzp) -het aantal uren zorg per zorgzwaartecategorie- zijn gebaseerd. De rechter stelt nu vast dat deze zzp’s niet altijd aansluiten bij de zorgbehoefte van de patiënt. Het CIZ moet die zorgbehoefte van de patiënt als uitgangspunt nemen. Actiz en patiëntenorganisatie LOC waarschuwen voor het VWS-beleid. Het ministerie wil de regelgeving per 2011 wijzigen, zodat het CIZ verblijfsindicaties altijd toewijst op basis van de vastgestelde cliëntprofielen.

Rechter over ZZP-indicaties

Op 11 november oordeelde de rechter in Den Bosch in een zaak van een vrouw met dementie. De vrouw werd geïndiceerd op zorgzwaartepakket: zzp 5. Het aantal uren zorg dat bij zzp 5 hoort, was volgens de vrouw en haar zorginstelling BrabantZorg niet voldoende om haar goed te verzorgen. Het CIZ vond echter dat de vrouw het beste paste in het cliëntprofiel van zzp 5. De cliënt bracht, met steun van BrabantZorg, de zaak voor de rechter. Deze stelde de cliënt in het gelijk.

Basis ZZP-indicaties

Brancheorganisatie ActiZ en patiëntenorganisatie LOC zijn tevreden over de uitspraak: ‘Daarmee onderschrijft de rechter dat de individuele zorgvraag en de zorgbehoefte van de cliënt het uitgangspunt moeten zijn voor de indicatie. Indicatiestelling op basis van cliëntprofielen in de zzp is in strijd met de zorg-op-maat gedachte en individuele zorgzwaartebekostiging.’

Kwaliteit

Volgens ActiZ en LOC sluiten de cliëntprofielen die het CIZ gebruikt als hulpmiddel bij indicatiestelling niet altijd aan bij de daadwerkelijke zorgbehoefte van cliënten. ‘De verblijfsindicatie op basis van de cliëntprofielen kan in veel gevallen passend zijn. Maar als het cliëntprofiel niet past bij de zorgbehoefte, is de kwaliteit van zorg voor de cliënt in het geding.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Actiz/LOC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.