Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’

Niet alle 1100 ontslagen thuishulpen bij Sensire zullen bij de nieuwe aanbestedingen in de weer werk krijgen. De thuishulpen die wel aan de slag kunnen, hoeven bovendien niet te rekenen op een vast dienstverband. Dat zegt de woordvoerder zorg van zeven gemeenten in de Achterhoek.
‘Niet alle Sensire-hulpen houden werk’
Foto: ANP Photo

Leo Scharenborg is wethouder van de gemeente Berkelland en woordvoerder zorg in de Achterhoekse regio. Hij zegt tegen Zorgvisie dat omdat veel gemeenten de afgelopen jaren uit eigen middelen geld bij de huishoudelijke hulp hebben gedaan, zij nu op het budget voor huiselijke hulp moeten bezuinigen. Hij verwacht daarom dat niet alle ontslagen thuishulpen overgaan naar nieuwe aanbieders.

Arbeidsvoorwaarden
Volgens Scharenborg is het niet te garanderen dat de hulpen dezelfde arbeidsvoorwaarden houden. Vanwege het ontslag, is de cao-regel over de overgang naar de nieuwe aanbieder niet van toepassing, aldus de wethouder.

Vaste dienst

De gemeenteraden zijn van plan om in oktober het basistarief vast te stellen. Daarna komen de voorwaarden voor de nieuwe aanbesteding aan bod. De thuishulpen die wel naar de nieuwe aanbieder gaan hoeven niet te rekenen op een vast dienstverband, zo verwacht de woordvoerder, want gemeenten moeten ook in 2015 weer bezuinigen.

Ontslag
Sensire vroeg collectief ontslag aan voor 1100 thuiszorgmedewerkers, vanwege onduidelijkheid over de aanbesteding voor 2014. De organisatie stopt met de huishoudelijke hulp. De gedupeerde medewerkers kwamen vervolgens in opstand. Staatssecretaris Van Rijn ging met alle betrokken partijen om de tafel en sprak over de overname van de hulpen en het behoud van de arbeidsvoorwaarden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.