Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeders en vaders bekritiseren gezinsnota

Goed geregelde en betaalbare kinderopvang, meer aandacht voor alleenstaande vaders en een verruiming van het vaderschapsverlof. Zo’n zestig vaders en moeders, verbonden aan moedercentra in Nederland, gaven maandag onder andere deze punten van aandacht aan tweede kamerlid Samira Bouchibti (PvdA)
Moeders en vaders bekritiseren gezinsnota

Door Alexandra Sweers – Tijdens de bijeenkomst in Den Haag gingen de moeders en vaders met het kamerlid in gesprek over de combinatie opvoeding en participatie. Zij toonden hun betrokkenheid bij de politiek door te reageren op de gezinsnota van minister Rouvoet. Jamila Achahchah van het kenniscentrum MOVISIE, begeleidde de ‘ervaringsdeskundigen’.

Duur
Achahchah: ‘De aandacht gaat uit naar participatie, want wat wordt er verwacht van ouders? Een baan, vrijwilligerswerk en dat ze actief op school zijn. De wens van de vaders en moeders was om op de beleidsnota te reageren. Ze vinden bijvoorbeeld dat de kinderopvang nog te duur is en dat de opvang te weinig aansluit op een baan. Moedercentra willen daar wel graag een rol in spelen maar hebben er niet de middelen voor.’

Emanciperen
Moeder- en vadercentra zijn laagdrempelige zelfhulpinitiatieven waar ouders worden geactiveerd en geholpen om te participeren in de samenleving, legt Achahchah uit. Vaders leren er emanciperen en bijvoorbeeld meer de opvoedrol op zich te nemen. Een moedercentrum biedt vrouwen een kans om de zorg voor hun kinderen te combineren met hun eigen ontwikkeling. De ouders hebben zelf de leiding en organiseren de activiteiten die zij belangrijk vinden.

Gelijk
‘De vaders gaven als aanvullende punten dat ze meer gelijke behandeling willen met vrouwen. Bij een scheiding bijvoorbeeld, worden de kinderen vaak toegewezen aan de moeder. Zij krijgen dan ook de financiële steun’, zegt Achahchah. Ook voelen de vaders voor een vaderschapsverlof van vier weken. De moeders willen de vrijheid hebben om te kiezen voor het opvoeden van kinderen of het hebben van een baan .Iedereen was het eens dat de mannen wakker geschud moeten worden om hun rol in de opvoeding op zich te nemen.

Aandacht
De moeders en vaders willen graag de resultaten van de bijeenkomst overhandigen aan minister Rouvoet. Volgens Achahchah had het kamerlid alle aandacht voor de ouders. Het is nog afwachten of de punten worden opgepakt. ‘De ouders waren erg tevreden over de bijeenkomst. Misschien willen zij in de toekomst vaker reageren op beleidsnota’s, zoals de emancipatienota.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.