Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder thuiszorg na herindicaties gemeenten

Het overgrote deel van de ouderen en zorgbehoevenden kan niet meer zelfstandig het huishouden voeren. Zij krijgen te weinig huishoudelijke hulp van de gemeente toebedeeld. Dat blijkt uit de 573 reacties bij het Meldpunt (her)indicatie. De Tweede Kamer wil de kwaliteit van de herindicaties onderzoeken.
Minder thuiszorg na herindicaties gemeenten

Door Carolien Stam – Tachtig procent van de melders bij het Meldpunt (her)indicatie vindt dat ze onvoldoende in staat zijn zelfstandig het huishouden te voeren. Zeventig procent van de hergeïndiceerden geeft aan dat ze minder huishoudelijke verzorging krijgen dan daarvoor. Ook vinden cliënten dat ze hun persoonlijke omstandigheden onvoldoende konden uitleggen bij de herindicaties.

Tussenrapportage
Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Meldpunt (her)indicatie, die vandaag is uitgekomen. Er zijn sinds half januari 2008 – dus in ruim twee maanden – 573 meldingen binnengekomen. Dit jaar moeten 300.000 cliënten geherindiceerd worden voor huishoudelijke verzorging. Met de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (2006) valt de huishoudelijke verzorging onder de gemeenten.

Motie
Inmiddels is in de Tweede Kamer een motie van SP-kamerlid Agnes Kant en PvdA-afgevaardigde Agnes Wolbert aangenomen. Daarin wordt de regering gevraagd om steekproefsgewijs onafhankelijk casuïstiekonderzoek te doen naar de kwaliteit van de (her)indicaties door de gemeente.

Minder hulp
Begin dit jaar is het Meldpunt (her)indicatie geopend om te peilen de (her)indicatiestellingen voor de huishoudelijke verzorging verlopen. Veel ouderen blijken in grote problemen te komen omdat ze minder hulp krijgen, zie ook artikel Zorg+Welzijn nr 2. Binnen twee weken waren er al meer dan honderd meldingen binnen. Het aantal meldingen is nu opgelopen tot 573.

Onvoldoende informatie
Opmerkelijk is dat het Meldpunt veel klachten registreert over de procedure van de indicatiestelling. Ruim 70% van de melders geeft aan onvoldoende te zijn geïnformeerd en is ontevreden over de deskundigheid en klantgerichtheid van de indicatiestellers. Rond de 40% van de melders kon onvoldoende uitleggen waarom huishoudelijke zorg nodig is in hun eigen situatie.

Gemeenten
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de indicatiestelling. Het blijkt dat veel gemeenten telefonisch indiceren. Voor zorgbehoevende ouderen is het vaak lastig telefonisch duidelijk te maken welke hulp zij nodig hebben. In gemeenten waar de indicatie aan huis gebeurt, is het aantal cliënten dat minder zorg ontvangt veel kleiner.

Ervaringen en klachten kunnen worden gemeld via

www.meldpuntherindicatie.nl

en op 0900-2437070.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.