Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder mensen op wachtlijst pgb

De wachtlijst voor het persoongebonden budget wordt herzien. Minister Klink van VWS heeft besloten dat er uitzonderingen worden gemaakt voor mensen in schrijnende situaties. Er komt een team dat voor deze mensen een passende oplossing gaat zoeken.
Minder mensen op wachtlijst pgb

Dat schrijft demissionair minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer. Klink schrijft in zijn brief: ‘Hoewel voldoende palliatieve zorg in natura beschikbaar is, ben ik van mening dat keuzevrijheid van cliënten in de laatste levensfase zeer belangrijk is. Daarom zal ik voor deze groep een uitzondering maken’. Ook andere groepen cliënten kunnen toch nog in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget (pgb).

Stijgende
Per 1 juli is een wachtlijst ingesteld voor de aanvraag van een persoonsgebonden budget. Minister Klink heeft deze maatregel genomen om de stijgende vraag en zorgkosten een halt toe te roepen. Bij de invoering ‘pgb nieuwe stijl’ in 2003 meldden zich ruim 50.000 cliënten voor een pgb. Inmiddels maken meer dan 120.000 mensen er gebruik van.

Gedupeerd
De andere groepen cliënten die uitgezonderd worden zijn mensen met een pgb die door tijdelijke opname langer dan twee maanden in een instelling of ziekenhuis verblijven. Zij hoeven geen nieuwe aanvraag te doen. Onder de uitzonderingen vallen ook mensen die gedupeerd zijn omdat de herindicatie voor een pgb zoveel tijd kostte dat ze als nieuwe aanvrager werden gezien.

Crisisteam
Mensen die in schrijnende zorgsituatie terecht zijn gekomen door het wegvallen van een pgb kunnen een aanvraag doen bij het ‘crisisteam’, dat de situatie opnieuw zal beoordelen. Klink: ‘Bekeken wordt of de casuïstiek eventueel aanleiding geeft om de criteria in de uitzonderingsregeling aan te passen. De zorgkantoren hebben op grond van de zorgplicht mij toegezegd ook voor deze personen passende zorg aan te bieden.’

Uitzonderingen
Overigens waren er al uitzonderingen voor de wachtlijst van het pgb. Het gaat om mensen die anders in een zorginstelling moeten worden opgenomen, mensen die in een kleinschalig wooninitiatief gaan wonen en kinderen die na behandeling in een ziekenhuis verdere specialistische behandeling nodig hebben.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.