Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Melding kindermishandeling makkelijker

Hulpverleners in de jeugdgezondheidszorg kunnen (vermoedens van) kindermishandeling een stuk eenvoudiger bij de politie melden, nu er een standaardmeldformulier is. Dat meldde Jeugdzorg Nederland, de brancheorganisatie voor Bureau Jeugdzorg en Jeugd Opvoedhulp, dinsdag.
Melding kindermishandeling makkelijker

De brancheorganisatie, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zetten dinsdag hun handtekening voor betere onderlinge samenwerking. Volgens de afspraken informeren de politie en hulpverleners elkaar vaker.

Tijd
Dankzij het meldformulier hoeven hulpverleners niet meer standaard langs het bureau. Nu zouden gezinsvoogden soms aarzelen om aangifte te doen, omdat dit veel tijd kost. Justitie hoopt door de betere samenwerking met de zorg meer zaken voor de strafrechter te kunnen brengen. Hulpverleners kunnen het formulier vooralsnog alleen per e-mail of per post naar de politie sturen. Binnen afzienbare tijd komt er een digitaal formulier, aldus een woordvoerster.

Slachtoffer
Volgens gegevens van Jeugdzorg Nederland zijn ongeveer 100.000 kinderen jaarlijks slachtoffer van mishandeling, zoals verwaarlozing of seksueel misbruik. Daarnaast zijn ten minste 60.000 kinderen getuige van huiselijk geweld. Het aantal aangiften ligt nu onder duizend per jaar. Doordat bewijs vaak ontbreekt, leidt slechts eenderde van de aangiftes tot een veroordeling van de dader.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/de Volkskrant/Foto: ANP/Roos Koole

1 REACTIE

  1. Geschreven wordt over de jeugdgezondheidszorg. Echter, dat begrip slaat op de consultatiebureau’s vor kinderen 0-4 jaar en het werk van de GGD op o.a. scholen (kinderen 4-19 jaar). In het artikel doelt men eigenlijk op de Jeugdzorg, dus zonder het woord ‘gezondheids’in het midden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.