Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer vraag naar jeugdzorg op korte termijn

Op korte termijn kan de nieuwe werkwijze in de jeugdzorg leiden naar meer jeugdhulp en daarmee extra kosten voor gemeenten. Dat schrijven de rekenkamers van de vier grote steden in een rapport. De veranderingen in de jeugdzorg kost tijd en extra investeringen vóór het iets oplevert.
Meer vraag naar jeugdzorg op korte termijn
Foto: ANP XTRA

Het proces om de jeugdzorg te veranderen kent te veel risico’s. De kans is klein dat de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten al op korte termijn beter en goedkoper wordt. Dat schrijven de rekenkamers van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, de G4, in een brief aan de Tweede Kamer.

Eigen kracht

In de jeugdzorg zal op een andere wijze gewerkt worden. Er wordt meer op het voorkomen van problemen en op het stimuleren van de eigen kracht van mensen. Volgens de rekenkamers vergt het een aantal jaren voordat die inzet op preventie en eigen kracht zorgt voor een dalende vraag naar zorg.

Er zijn nú maatregelen nodig im de jeugdzorg te redden. Drie kwart van de jeugdzorgorganisaties heeft nog steeds geen afspraken met gemeenten. De transitiecommissie Stelselherziening Jeugd luidt de noodklok. Lees verder>>

Investeringen

‘Op korte termijn kan de nieuwe werkwijze zelfs leiden tot meer vraag naar jeugdhulp en daarmee tot extra kosten voor gemeenten. Het nieuwe beleid vereist daarnaast forse investeringen,’ schrijven de rekenkamers. Het is volgens de rekenkamers onzeker of, en op welke termijn, deze extra investeringen worden gevolgd door besparingen op de zorgkosten.

Risico’s

De rekenkamers willen dat de decentralisatie al over twee jaar wordt geëvalueerd en niet pas over vijf jaar. Omdat dan verbeteringen sneller kunnen worden doorgevoerd. ‘In alle vier grote steden zijn risico’s gesignaleerd die het onzeker maken of de besparingen en verbeteringen binnen de jeugdzorg op korte termijn worden gerealiseerd’, aldus de rekenkamers.

Gekort

Vanaf januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle zorg voor de jeugd. Met de overheveling van taken, die vroeger door het Rijk en de provincies werden uitgevoerd, is 4 miljard euro gemoeid. Wel wordt de komende jaren tientallen miljoenen euro’s gekort op dat bedrag. Door een betere manier van werken moeten die bezuinigingen worden opgevangen.

Ken jij die ene fantastische sociaal werker die zich onderscheidt met een duidelijke visie en die innovatief denkt en werkt? Meld deze topper dan aan voor de verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar 2014! Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.