Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen in de bijstand

Eind 2012 kregen er 325.000 mensen een bijstandsuitkering, 9000 meer dan eind 2011. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 2009 is het aantal bijstandsuitkeringen zelfs met 66.000 toegenomen.
Meer mensen in de bijstand
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

Volgens een woordvoerder van het CBS betekent dat niet dat 325.000 mensen afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Die kunnen namelijk ook verstrekt worden aan bijvoorbeeld huishoudens of gezinnen. Desalniettemin zijn er wel meer mensen afhankelijk van een bijstandsuitkering. Hoeveel mensen er precies afhankelijk zijn van de bijstand, is niet bekend.

 

Arbeidsmarkt

De stijging ‘past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal banen neemt af”, aldus het CBS over de landelijke stijging van 3 procent.

Jongeren

In 2012 is het aantal jongeren dat een bijstandsuitkering kreeg juist gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is vooral te danken aan overheidsbeleid dat de instroom van jonge mensen in de bijstand moet voorkomen, zo stelt het CBS.

Grote stad

In de grote steden viel de toename van het aantal mensen in de bijstand relatief mee; zo bleef in Amsterdam het aantal vrijwel gelijk. In de andere drie grote steden groeide het aantal met 2 tot 3 procent. Breda spant van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners de kroon met een toename van 13 procent, op de voet gevolgd door Apeldoorn (11 procent). De Haarlemmermeer doet het met een daling van 7 procent juist opvallend goed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.