Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer jongeren halen schooldiploma

Meer jongeren zijn het afgelopen jaar met een diploma van school gegaan. Het aantal voortijdig schoolverlaters is in het schooljaar 2011-2012 gedaald naar 36.250. Dat is 6 procent minder dan in het jaar ervoor en bijna een halvering in vergelijking met 10 jaar geleden, zo heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag bekendgemaakt.
Meer jongeren halen schooldiploma
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Het kabinet wil het voortijdig schoolverlaten nog verder terugdringen. De doelstelling is dat maximaal 25.000 jongeren in 2016 zonder diploma van school gaan. Volgens minister Jet Bussemaker (Onderwijs) ligt het kabinet daarmee op schema. ‘Een diploma betekent een sterkere positie op de arbeidsmarkt en daardoor minder kans dat de jongere werkloos blijft of in de criminaliteit belandt.’

Uitval

De grootste uitval zit onder jongeren op het mbo. Het aantal middelbare scholieren dat stopt zonder diploma, is minder dan 1 procent. Relatief het meeste schooluitval is er onder Surinaamse jongeren (zo’n 5,4 procent) en Antilliaanse leerlingen (7 procent).

Projecten

Het terugdringen van schooluitval is een van de speerpunten van het ministerie van Onderwijs. De afgelopen jaren zijn er veel projecten gestart om jongeren niet zonder een diploma van school te laten gaan. Vaak gebeurt dat samen met gemeenten, jeugdzorg of sportverenigingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.