Dagbesteding nr. 5, 2018

  Nu het voorjaar is aangebroken, komt ook weer de tijd om naar buiten te gaan. Maar wat kun je buiten doen? In het meinummer van Dagbesteding doen we suggesties. Bijvoorbeeld met de Pasklaar kaart Pindamannetje voor vogels. Of door de goede voorbeelden van De Goede Morgen en Prospects@Work te volgen.

  Redactioneel: Naar buiten!

  Natuur verhoogt welzijn van ouderen

  Ouderen die regelmatig met de natuur in contact komen voelen zich mentaal en fysiek beter, zo blijkt uit onderzoek. Wat kun je doen om je cliënten te laten genieten van activiteiten in het groen? Naar buiten gaan is natuurlijk de meest voor de hand liggende manier, maar je kunt de natuur ook in huis halen.

  10 vragen aan – Linda Mol-Mittendorf: ‘Mijn cliënten zijn bijzondere mensen’

  Eigenlijk wilde ze met kinderen werken. Maar het lot bepaalde anders: Linda Mol-Mittendorf kwam bij toeval in de ouderenzorg terecht. De dagbesteding van zorgcentrum Vreugdehof in Amsterdam waar zij werkt richt zich met name op ouderen met een ggz-achtergrond. 'Het is een uitdaging om met elk individu contact te maken.'

  Pasklaar: Pindamannetje voor de vogels

  Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.

  Pasklaar in de praktijk: De tuin opvrolijken

  Het voorjaar is een prima tijd om de tuin op te vrolijken. Dit kun je doen door met je cliënten een pindamannetje te maken. Het is een leuke, creatieve activiteit. En met het grappige resultaat nodig je allerlei vogels uit om de tuin te bezoeken.

  Goed idee: Een houten ei waar geluid uit komt bij aanraking

  ‘Iedere ochtend ga ik lachend naar mijn werk’

  In het vorige nummer van Dagbesteding maakten we kennis met Koffiehuis De Goede Morgen in Vinkeveen, een bijzondere dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar het terrein biedt meer dan alleen werkzaamheden in het koffiehuis. Er zijn dieren die verzorging nodig hebben en allerlei werkzaamheden in de tuin.

  Column: Rare vergelijkingen

  ‘Dit is een veilig vangnet in een normale omgeving’

  Prospects@Work wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding bieden. Begin dit jaar ging eigenaar Mark Graveleyn van start met een nieuw project: Floralia Park in Oosterhout. Een groene oase midden in de stad. 'Hier laten ze je echt merken dat wat jij vindt ertoe doet.'

  Waarom krijg je niet altijd een antwoord op je vraag?

  Over vragen stellen is heel wat geschreven. Als we goede vragen stellen krijgen we veel informatie, is de veronderstelling. Maar veel hangt af van de ander: geeft deze wel antwoord op de vraag? Er zijn nogal wat strategieën om het beantwoorden van vragen te vermijden. En die worden zowel bewust als onbewust ingezet.