Column IPW: Ik ben het er niet mee eens!

Wij komen steeds vaker hulpverleners tegen die ‘het er niet mee eens zijn’. Vaak gaat het dan om hoge fraudevorderingen of bijvoorbeeld de kostendelersnorm. Dit zijn regels die op rijksniveau zijn bedacht en die de gemeente moet uitvoeren. Maar het kan ook gaan om lokale regels en procedures waar hulpverleners het niet mee eens zijn: de uitspraak van urgentiecommissie, het gebrek aan beschikbare sociale huurwoningen of de toegang tot Wmo-voorzieningen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Hulpverleners zijn het vaak niet eens met besluiten als de algemene regel niet goed past op de situatie van het individu. De ergernis die hieruit voortkomt, levert de juiste energie om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Of gewoon om uit te zoeken of de beslissing echt wel klopt.

Gezonde argwaan is nodig om tijdig vast te stellen of algemene regels wel echt van toepassing zijn op de individuele situatie. Dit noemen wij het vaststellen van de legitimiteit achter de legitimiteit. Welke bedoeling heeft de wetgever of gemeente met deze regel of beslissing? En pakt de regel ook uit

0
13

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.