#OMG: Het gesprek

‘Ik heb geleerd het gesprek aan te gaan’, zegt een Marokkaanse studente in een interview tegen mij over de vooroordelen die ze tegenkomt. Ze heeft ook geleerd, vertelt ze, naar zichzelf te kijken, naar haar eigen vooroordelen. Op een gegeven moment merkte ze dat mensen op straat wegkeken als ze oogcontact maakte.

Ze dacht: dat komt natuurlijk vanwege mijn hoofddoek. Haar wijze moeder adviseerde haar niet naar de mensen te kijken, dan merk je ook niet dat ze wegkijken. ‘Toen werd me duidelijk dat ik degene ben die oogcontact zoekt en ik het ben die het dan erg vindt als iemand wegkijkt’, vertelt de studente. Zij merkt bij zichzelf dat ze niet geheel vrij is van vooroordelen. Want ze denkt dat mensen wegkijken omdat ze moslim is, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. De studente ervaart dat je in gesprek met je collega, discussiepartner en vooral ook met degene die

0
5

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder