De nieuwe hulpverlening

De ervaringsdeskundige wint snel terrein in het sociaal domein. Maar wordt hij werkelijk geaccepteerd, krijgt hij de ruimte? ‘Het verschil tussen professionele hulpverlener en ervaringsdeskundige is principieel onhoudbaar.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Het begon in de ggz en de verslavingszorg. Inmiddels werken ervaringsdeskundigen ook in de jeugdzorg, de schuldhulpverlening, de armoedebestrijding, zelfs in de verstandelijk gehandicaptensector en de dementiezorg. Steeds vaker worden ze ook betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.

Ervaringsdeskundigen zetten hun eigen ervaringen in ten behoeve van cliënten. Het begon in de ggz, ‘omdat de kloof tussen de systeemwereld en de mensen om wie het gaat’ te groot werd, zoals Wilma Boevink het verwoordt. Boevink is ervaringsdeskundige en onder andere onderzoeker bij het Trimbos-instituut. ‘De psychiatrie is enorm ziektegericht’, vertelt ze. ‘Hulpverleners weten heel goed hoe ze een spuit moeten zetten en

0
61

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.