COLUMN Gewoonten afleren

Wel eens geprobeerd een gewoonte af te leren? Niet humeurig reageren als blijkt dat niemand de ontbijtboel heeft opgeruimd? Niet zeggen: stel je niet aan, als je kind als een dramaqueen brult vanwege een mislukte speelafspraak? Het lukt me meestal, maar ik blijf het lastig vinden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Weet je wat ik nog moeilijker vind? Niet datgene zeggen wat je moeder of vader altijd zei. Zodra je kinderen krijgt – die van mij zijn negen en elf jaar – kopieer je gedrag van je ouders. Gelukkig de positieve dingen, maar op stressvolle momenten ook de negatieve.

Dat gebeurt ook in gezinnen waar huiselijk geweld en kindermishandeling spelen. Hoe vaak heb ik in interviews niet gehoord: mijn opa dronk te veel, net als mijn vader. Mijn moeder werd geslagen door haar vader en mij overkwam hetzelfde. Veel slachtoffers van misbruik of mishandeling zijn dan ook bang dat zij hun

0
24

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.