Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Maatregelen fraudegevoelige pgb onder de loep

Er zijn diverse aanbevelingen gedaan om het pgb minder fraudegevoelig te maken. De maatregelen gaan onder andere over het trainen van indicatiestellers en een handhavingsstrategie voor organisaties.

De afgelopen jaren bleek dat er vaak misbruik werd gemaakt van het pgb. Daarom lieten minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van VWS een verkenning doen naar mogelijkheden om het pgb meer fraudebestendig te maken. De resultaten van deze verkenning door Bureau Wetgevingswerken is te lezen in het rapport ‘Naar een meer fraudebestendig pgb; een verkenning van de Wlz, de Zvw, de Wmo 2015 en de Jeugdwet’. Hierin worden een aantal aanbevelingen worden gedaan, waar staatssecretaris Van Rijn een reactie op gegeven heeft.

Versterken budgetverstrekker

In een brief aan de Tweede Kamer laat Van Rijn weten: ‘Bij de weging van de aanbevelingen zijn voor mij de volgende uitgangspunten van belang: de structuur van het huidige stelsel heeft als spil de (rechts)relatie tussen budgetverstrekker en budgethouder, waarbij de keuzevrijheid van de budgethouder een groot goed is. Dat wil ik handhaven. Tegelijkertijd vind ik dat we op zoek moeten naar mogelijkheden om de positie van de budgetverstrekker te versterken.’

Meer lezen over het pgb? Check dan ons dossier Lees meer>>

Van Rijn gaat van slag met de volgende geadviseerde maatregelen:

– Het geven van goede voorlichting om mensen met een pgb beter toe te rusten op het budgethouderschap. Van Rijn: ‘Op dit gebied bereid ik een pilot voor onder het programma Rechtmatige Zorg, waarmee de strekking van deze aanbeveling tot uitdrukking komt.’

Het trainen en ondersteunen van indicatiestellers om foutieve/frauduleuze indicaties te voorkomen en te herkennen. Van Rijn: ‘Ik zal met de betrokken partijen in overleg treden om nader te bezien hoe de kennis bij het CIZ over de Wlz overgedragen kan worden naar indicatiestellers en welke rol de VNG en ZN daarbij kunnen spelen.’

Nadere invulling geven aan bestaande weigeringsgronden in beleidsregels van en door pgb-verstrekkers. De weigeringsgronden voor het Wlz-pgb zijn inmiddels al aangescherpt.

Pgb-verstrekkers zouden de afhandeling van bezwaren eerst op informele wijze moeten doen, in het verlengde van de bewuste-keuze-gesprekkenvolgens de methode ‘prettig contact met de overheid’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties. Deze aanbeveling is voor Wlz relevant. Daarom zal Van Rijn dit onder de aandacht van zorgkantoren brengen. Van Rijn: ‘Voor de overige drie domeinen is de aanbeveling niet relevant. Immers: bij de Wmo 2015 en de Jeugdwet werken gemeenten al volgens die methode. Voor de Zvw is geen sprake van bezwaar en beroep, omdat het hier om een private rechtsverhouding gaat.’

Een landelijke handhavings- en toezichtstrategie voor de landelijk én decentraal opererende organisaties die samen ook kennis uitwisselen over pgb-fraude.

Van Rijn gaat onderzoeken of de in de rapportage genoemde maatregelen passend en uitvoerbaar zijn, en informeert de Tweede  Kamer dit najaar over de voortgang van de bovengenoemde aanbevelingen.

Klik hieronder om het rapport en de kamerbrief van Van Rijn te lezen. 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.