Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leergang samenlevingsopbouw krijgt 2e editie. Dit is wat je kunt verwachten

In september begint de tweede editie van de leergang Samenlevingsopbouw voor professionals die willen bijdragen aan de kracht van gemeenschappen. De leergang wordt aangeboden door NHL Stenden in Utrecht en door de HvA in Amsterdam. In juni zijn er kennismakingsbijeenkomsten, ook bij de BPSW.
Foto Unsplash

De leergang Samenlevingsopbouw wordt georganiseerd vanuit de Landelijke Actieagenda de Kracht van Samenlevingsopbouw. Dat is een coalitie van Krachtproef, BPSW, Movisie en Sociaal Werk Nederland, in samenwerking met NHL Stenden Hogeschool en het lectoraat Youth Spot van de Hogeschool van Amsterdam. De kracht van samenlevingsopbouw laten zien en versterken is het doel. Iedereen die zich wil bekwamen in samenlevingsopbouw kan zich inschrijven: beginnend sociaal werkers, zij-instromers en ervaren professionals.

Op de website van de BPSW staat wat je kunt verwachten: negen lesdagen, altijd op woensdag, met verwerkingsopdrachten en intervisie. Er zijn meerdere financiële regelingen en subsidies die jij en je werkgever kunnen gebruiken om deelname aan de leergang te betalen. Deelname levert je bovendien 102 punten op bij het Registerplein en 90 punten bij SKJ.

Ervaringen 18 opbouwwerkers met de leergang

Op de website van de BPSW staat ook een interview met meerdere professionals die de eerste leergang hebben gevolgd. In totaal hebben 18 opbouwwerkers de leergang afgerond. Gijsbert-Willem Evers, coördinator van het Buren Netwerk Putten bij Putten voor Elkaar, is een van hen. Voor hem is de leergang ‘ontzettend leerzaam’ gebleken. ‘Dat begon meteen al met het thema Op begrip komen, over het belang van taal in ons vak. Hoe zorg je ervoor dat je het met elkaar over hetzelfde hebt? Want: als je daarover niet op één lijn zit, krijg je miscommunicatie en verkeerde verwachtingen. En ook: hoe pas je je taal aan aan degene die je voor je hebt, zoals een wethouder of een inwoner. Een simpel voorbeeld, maar zo zijn er zoveel eyeopeners en handvatten in de lessen waar je mee verder kan.’

Ook Peter van Bohemen, die vorig jaar als opbouwwerker begon en daarvoor wijkagent was, en opbouwwerker Yvara de Koning zijn heel enthousiast over hun deelname. Hier lees je hun ervaringen met de leergang samenlevingsopbouw. 

Kennismakingsbijeenkomsten leergang samenlevingsopbouw

Deze zijn op:

  • Woensdag 4 juni van 16–18.30 uur bij de Hogeschool van Amsterdam. Lees hier meer. Meld je aan met vermelding van locatie Amsterdam bij Jeanet de Jong, beleidsadviseur BPSW via samenlevingsopbouw@bpsw.nl.
  • Donderdag 5 juni van 13–16 uur bij de BPSW in Utrecht. Lees hier meer. Meld je aan met vermelding van locatie Utrecht bij Jeanet de Jong, beleidsadviseur BPSW via samenlevingsopbouw@bpsw.nl.

Andere opleidingen voor sociaal werkers

Er zijn naast de opleidingen op mbo- en hbo-niveau nog veel meer opleidingen voor sociaal werkers. In dit artikel vind je allerlei mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Deze opleidingen zijn er voor sociaal werkers die verder willen komen in hun loopbaan

Lees ook het interview met Thomas Kampen over een nieuwe academische master social work. Professionalisering van het vak is hard nodig, zegt Kampen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.