
Je krijgt in dit artikel:
· Uitleg over een Actieagenda voor de mbo-sociaal werker
· Tips over opleidingen na een opleiding tot sociaal werker op mbo-niveau
· Tips over opleidingen na een opleiding tot sociaal werker op hbo-niveau
Actieagenda: de Kracht van de mbo-sociaal werker
Eerst even over de mbo-opleiding tot sociaal werker. Mbo-sociaal werkers hebben namelijk heel veel kwaliteiten en hun kracht verdient meer aandacht, vinden Sociaal Werk Nederland, diverse scholen en vakbonden. Ze komen met een Actieagenda: de Kracht van de mbo-sociaal werker. ‘Meer banen en stageplaatsen voor (aankomend) mbo sociaal werkers, betere aansluiting van opleiding en praktijk, en meer samenwerking tussen onderwijs, werkgevers en gemeenten. Dat is waar de Actieagenda zich voor inzet.’
Investeren in mbo-sociaal werkers is pure noodzaak, schrijven de partijen. Preventie is het toverwoord, samen met cliënten in de wijk moet dat gebeuren, maar de instroom op hbo-niveau neemt af. Gelukkig neemt de instroom van mbo-studenten sociaal werk wél toe en flink ook: met 75% het afgelopen jaar, schrijft Sociaal Werk Nederland. ‘Mbo-sociaal werkers kunnen het verschil maken. Zij zijn bij uitstek de sociaal werkers van de toekomst die beschikken over de competenties die nodig zijn in de kanteling.’
Die competenties zijn samengevat in een infographic De Kracht van de sociaal werker. De kwaliteiten van mbo-sociaal werkers:
· Praktijkgericht opgeleid
· Creatief
· Sluiten goed aan bij de doelgroep
· Oplossingsgericht
· Werken wijkgericht
En daarmee kunnen mbo-sociaal werkers zich goed focussen op actuele thema’s als:
· Energietransitie/Verduurzaming
· Financiële bestaanszekerheid
· Gezonde leefstijl
· Criminaliteit
· Radicalisering
· Eenzaamheid
Toch verder studeren na mbo- of hbo-opleiding?
Kortom: met een mbo-opleiding tot sociaal werk ben je ontzettend waardevol. En dat geldt natuurlijk ook als je op hbo-niveau hebt gestudeerd. Maar wat als je na een van deze opleidingen nog wilt doorstuderen, wat zijn dan de mogelijkheden? Let op: natuurlijk kun je vrijwel altijd met een havo of vwo opleiding onderstaande opleidingen volgen, een mbo-opleiding sociaal werk is niet verplicht.
Met een mbo-opleiding sociaal werk (niveau 4) op zak kun je onder andere:
· Doorstromen naar de hbo-opleiding. Die heet tegenwoordig vaak Bachelor of Social Work. Sinds 2017 zijn de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) samengevoegd tot deze hbo-opleiding.
· Een associate degree volgen, dat is een tweejarige opleiding op hbo-niveau. Kan pittig zijn, maar is populair bij mbo’ers. De tweejarige Associate degree Sociaal Werk in de Zorg kan een interessante optie zijn. De Christelijke Hogeschool Ede, een van de vele scholen die deze aanbiedt, schrijft erover: ‘Je verdiept je kennis over methodisch hulpverlenen en krijgt vakken als psychologie en recht. Ook leer je hoe je nog beter aansluit op de behoeften van de cliënt en zijn omgeving. Hoe geef je jouw cliënt zoveel mogelijk regie? Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw levensbeschouwing speelt in je werk.’
· De associate degree Health & Social Work van Avans Hogeschool is een vergelijkbare mogelijkheid. ‘We leiden je op tot gezondheidsbevorderaar of preventief gezondheidswerker. In deze rol ben je de schakel tussen burgers, vrijwilligers en professionals. Je zorgt ervoor dat mensen zelf mogelijkheden zoeken om voor zichzelf te kunnen zorgen. Waar nodig bied je zorg en ondersteuning. Hiervoor leer je denken vanuit de beweging van positieve gezondheidszorg (M. Huber, 2011).’
En na de hbo-opleiding social work?
Er zijn veel mogelijkheden, hieronder een niet volledig overzicht:
· De master pedagogiek is bedoeld voor professionals die zich richten op de jeugd binnen het onderwijs, een zorg- of welzijnsorganisatie of een overheidsinstelling. De tweejarige opleiding richt zich op grootstedelijke opvoedvraagstukken van jeugd (0-27 jaar). Deze master is bij veel hogescholen te volgen, zoals bij de Hogeschool Rotterdam.
· Een master op het gebied van community development. Je leert werken aan collectieve, innovatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dit kan bijvoorbeeld bij de Hogeschool Utrecht in voltijd (1 jaar) of deeltijd (2 jaar).
· Een master op het gebied van innovatie in zorg en welzijn. ‘Na de master kun je aan de slag als bijvoorbeeld adviseur, docent, leidinggevende en vele andere mogelijkheden, zoals innovator, onderzoeker en procesmanager’, schrijft de Hogeschool Utrecht. ‘Word je enthousiast van de digitale mogelijkheden die de zorg beter kunnen maken, zoals een serious game die revalideren leuker maakt? Dan is deze master iets voor jou’, schrijft NHL Stenden over de master Health Innovation.
· De master Forensisch Sociale Professional leert je een sleutelrol te vervullen op het snijvlak van justitie, zorg en veiligheid. Hoe voorkom je herhaling van ongewenst gedrag en hoe bevorder je herstel na delinquent gedrag, overlast op straat of huiselijk geweld. Dat komt in deze master aan bod.
· Heb jij de vierjarige bacheloropleiding Sociaal Werk afgerond met een specialisatie in het profiel zorg? Dan kun je bij de Hogeschool Leiden na nog 2 jaar studeren ook je Bachelor of Science behalen. In dit duale traject combineer je werken met leren. Voorwaarde is een leerarbeidsovereenkomst met een van de zorginstellingen waar de Hogeschool Leiden mee samenwerkt.
· Gezondheid en welzijn is te ingewikkeld voor ICT-professionals, en ICT is te ingewikkeld voor professionals in de gezondheidszorg en welzijn. De Advanced Health Informatics Practitioner is de professional die die twee met elkaar verbindt bij informatiserings- en innovatieprojecten binnen de (gezondheids- en/of welzijns)zorg. Aldus Hogeschool InHolland die de master Advanced Health Informatics Practice aanbiedt.
Verder wordt sinds een aantal jaren ook een masteropleiding social work volgen. Wat je leert in deze master en hoe succesvol de master is, bespreken we in een volgend artikel. En er zijn natuurlijk nog de cursussen die je kunt volgen via het Registerplein en/of het BPSW. Ook daar zoomen we in een volgend artikel op in.