Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze opleidingen zijn er voor sociaal werkers die verder willen komen in hun loopbaan

Er komt een academische master opleiding Social Work, want professionalisering is broodnodig, vertelde hoogleraar Social Work Thomas Kampen onlangs aan Zorg+Welzijn. Er zijn naast de opleidingen op mbo- en hbo-niveau nog veel meer opleidingen voor sociaal werkers. In dit artikel vind je allerlei mogelijkheden om je verder te ontwikkelen.
sociaal werk opleiding
De instroom van studenten aan Social Work opleidingen op hbo-niveau neemt af. Gelukkig neemt de instroom van mbo-studenten sociaal werk wél toe en flink ook: met 75% het afgelopen jaar, schrijft Sociaal Werk Nederland.

De nieuwe academische master Social Work start waarschijnlijk in september 2026. Het wordt een 1-jarige fulltime opleiding voor zowel sociaal werkers met praktijkervaring als voor studenten met een bachelordiploma. Dat vertelde hoogleraar Social Work Thomas Kampen in dit interview met Zorg+Welzijn. ‘Je leert beter doorgronden wat je in de praktijk ziet gebeuren en je begrijpt de problemen van mensen beter. Maar ook waar de grenzen van je beroep liggen en waarom daar. Doordat je op een autonomere manier leert denken, begrijp je wanneer regels helpen of in de weg zitten en wat je in dat geval kunt doen’, antwoordt Kampen onder andere op de vraag wat de master voor sociaal werkers gaat toevoegen. Meer tijd voor professionalisering is volgens Kampen broodnodig. Lees het interview met Kampen: Master social work in de maak, sociaal werkers gaan daarmee problemen beter begrijpen

Nu al verder studeren na mbo- of hbo-opleiding?

Op een universitaire master opleiding moeten sociaal werkers dus nog wel een paar jaar wachten. Wat als je na je mbo- of hbo-opleiding nu al een nieuwe opleiding wilt volgen, wat zijn dan de mogelijkheden? Als je een master social wilt volgen, kan dat bijvoorbeeld nu ook al: dan kun je terecht bij een master social work op een hogeschool.

Toegepaste master social work volgen kan bij deze hogescholen

Voor deze opleidingen heb je minimaal een hbo-opleiding (bachelor-niveau) social work nodig.

Met een mbo-opleiding sociaal werk (niveau 4) op zak kun je onder andere:

 • Doorstromen naar de hbo-opleiding. Die heet tegenwoordig vaak Bachelor of Social Work. Sinds 2017 zijn de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) samengevoegd tot deze hbo-opleiding.
 • Een associate degree volgen, dat is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau. Kan pittig zijn, maar is populair bij mbo’ers. De 2-jarige Associate degree Sociaal Werk in de Zorg kan een interessante optie zijn. De Christelijke Hogeschool Ede, een van de vele scholen die deze aanbiedt, schrijft erover: ‘Je verdiept je kennis over methodisch hulpverlenen en krijgt vakken als psychologie en recht. Ook leer je hoe je nog beter aansluit op de behoeften van de cliënt en zijn omgeving. Hoe geef je jouw cliënt zoveel mogelijk regie? Er is veel aandacht voor multidisciplinaire samenwerking, jouw persoonlijke ontwikkeling en de rol die jouw levensbeschouwing speelt in je werk.’
 • De associate degree Health & Social Work van Avans Hogeschool is een vergelijkbare mogelijkheid. ‘We leiden je op tot gezondheidsbevorderaar of preventief gezondheidswerker. In deze rol ben je de schakel tussen burgers, vrijwilligers en professionals. Je zorgt ervoor dat mensen zelf mogelijkheden zoeken om voor zichzelf te kunnen zorgen. Waar nodig bied je zorg en ondersteuning. Hiervoor leer je denken vanuit de beweging van positieve gezondheidszorg (M. Huber, 2011).’

Let op: natuurlijk kun je vaak met (alleen) een havo of vwo opleiding bovenstaande opleidingen ook volgen.

De positie van de mbo’er in het sociaal werk moet worden versterkt; sociaal werk staat immers voor een inclusieve samenleving en moet daarvan een afspiegeling zijn. Dat stellen diverse werkgevers, onderwijs en vakbonden. Ze geven in een Actieagenda een weerwoord op de ‘hbo-isering’ van het sociaal werk. Met het opstellen van de Actieagenda ‘De kracht van de sociaal werkers’ willen alle betrokken partijen meer aandacht voor de meerwaarde van de mbo’er in het sociaal werk. We spraken met thuisbegeleider Carin van den Berg, opgeleid op mbo-niveau, over de samenwerking met sociaal werkers met een hbo-opleiding

Andere mogelijke vervolgopleidingen

Er zijn veel mogelijkheden, hieronder een niet volledig overzicht:

 • De master pedagogiek is bedoeld voor professionals die zich richten op de jeugd binnen het onderwijs, een zorg- of welzijnsorganisatie of een overheidsinstelling. De tweejarige opleiding richt zich op grootstedelijke opvoedvraagstukken van jeugd (0-27 jaar). Deze master is bij veel hogescholen te volgen, zoals bij de Hogeschool Rotterdam.
 • Een master op het gebied van innovatie in zorg en welzijn. ‘Na de master kun je aan de slag als bijvoorbeeld adviseur, docent, leidinggevende en vele andere mogelijkheden, zoals innovator, onderzoeker en procesmanager’, schrijft de Hogeschool Utrecht. ‘Word je enthousiast van de digitale mogelijkheden die de zorg beter kunnen maken, zoals een serious game die revalideren leuker maakt? Dan is deze master iets voor jou’, schrijft NHL Stenden over de master Health Innovation.
 • De master Forensisch Sociale Professional leert je een sleutelrol te vervullen op het snijvlak van justitie, zorg en veiligheid. Hoe voorkom je herhaling van ongewenst gedrag en hoe bevorder je herstel na delinquent gedrag, overlast op straat of huiselijk geweld. Dat komt in deze master aan bod.
 • Heb jij de 4-jarige bacheloropleiding Sociaal Werk afgerond met een specialisatie in het profiel zorg? Dan kun je bij de Hogeschool Leiden na nog 2 jaar studeren ook je Bachelor of Science behalen. In dit duale traject combineer je werken met leren. Voorwaarde is een leerarbeidsovereenkomst met een van de zorginstellingen waar de Hogeschool Leiden mee samenwerkt.
 • Gezondheid en welzijn is te ingewikkeld voor ICT-professionals, en ICT is te ingewikkeld voor professionals in de gezondheidszorg en welzijn. De Advanced Health Informatics Practitioner is de professional die die twee met elkaar verbindt bij informatiserings- en innovatieprojecten binnen de (gezondheids- en/of welzijns)zorg. Aldus Hogeschool InHolland die de master Advanced Health Informatics Practice aanbiedt.
Blijf op de hoogte van mogelijkheden voor werken aan je loopbaan met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Meer mogelijkheden voor je ontwikkeling als sociaal werker: scholingen, congressen

Beroepsvereniging voor sociaal werkers BPSW biedt via haar BPSW Academie een groot aantal scholingen aan. Een niet volledig lijstje met scholingen binnenkort op de agenda (verschillende data)

 • Basistraining ouderenmishandeling
 • Groepsgericht werken in het sociaal domein
 • Training Beroepsethiek en Professionele standaarden
 • Training Welzijn op Recept
 • Zelfzorg voor de professional – Hoe behoud je de bevlogenheid in je werk?

De agenda met scholingen van de BPSW Academie vind je hier. 

Zorg+Welzijn en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum organiseren diverse congressen speciaal voor sociaal werkers. Onderstaande congressen vinden plaats in maart of april 2024:

En ook handig: het overzicht van het Registerplein, waar sociaal werkers kunnen zien welke geaccrediteerde scholing er voor hen wordt aangeboden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.