Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laat je in 5 minuten bijpraten over het laatste nieuws in het sociaal domein

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week voor jou op een rijtje gezet. Dit keer: een vader die terecht staat voor mishandeling baby Googelde ‘ik haat baby’s’, nieuwe documentaire: Coos en de Colafles, en een geslaagd experiment waarbij de inzet mantelzorgers ziekenhuisopnames voorkomt.
Photo by Christopher Gower on Unsplash laatste nieuws sociaal domein
Bron: Christopher Gower/Unsplash

1. Vader die terechtstaat voor mishandeling baby Googelde ‘ik haat baby’s’

Deze week stond een vader uit Deventer voor de rechter vanwege vermeende mishandeling van zijn acht weken oude zoontje. De baby liep hersenletsel en zuurstoftekort op, vermoedelijk door het schudden van de vader. Het consultatiebureau had eerder al blauwe plekken en een beenbreuk vastgesteld. De ex-partner, ex-schoonmoeder, ex-zwager en kraamverzorgende hebben allen verontrustende verklaringen over de man afgelegd. De vader beweert echter dat de baby zich verslikte tijdens de nachtvoeding en dat hij in paniek raakte, waardoor hij het kindje door elkaar schudde. De moeder beweert dat de vader moeite had met huilende baby’s en bedreigende opmerkingen maakte. Zoekresultaten op zijn telefoon suggereren dat hij negatieve gevoelens had jegens baby’s. Medische rapporten zijn echter nog niet compleet, waardoor de rechter de zaak heeft opgeschort. Lees hier meer. 

2. ‘17 april: Dag van de Kinderarmoede’ 

📣 Om aandacht te vragen voor de ruim 300.000 kinderen en jongeren die in Nederland in armoede leven heeft Kinderhulp 17 april uitgeroepen tot Dag van de Kinderarmoede.

Luistertip voor sociaal professionals: vandaag gaat de podcast ‘Nooit een kwartje’ live op Spotify. Een serie afleveringen waarin je meegenomen wordt in de wereld van kinderarmoede. Ouders en jongvolwassenen als Inayah, Eline, Xaviera, Jeffrey en Saïda delen met host Maaike Martens hun kwetsbare en persoonlijke ervaring met armoede.

Ook gaan zij en Maaike in gesprek met wetenschappers, maatschappelijk werkers en specialisten die hun kennis delen over de invloed van armoedestress op de ontwikkeling van een kind. 

3. Teamleider gehandicapteninstelling kleineerde en mishandelde cliënten

Een 35-jarige teamleider van ASVZ-locatie de Lingebolder in Leerdam wordt beschuldigd van mishandeling van drie cliënten met een verstandelijke beperking. Ze zou hen hebben vernederd, gepest, mishandeld en opgesloten gedurende negen maanden. Collega’s meldden haar gedrag, waarna ze werd gearresteerd. Ze zou haar positie hebben misbruikt, onder invloed van alcohol hebben gewerkt en collega’s hebben gemanipuleerd. Het OM eist een jaar gevangenisstraf, waarvan 86 dagen voorwaardelijk, en een beroepsverbod van drie jaar in de zorgsector. Lees hier meer. 

4. Meerderheid Kamer wil af van adoptie kinderen uit buitenland 

Adoptie van kinderen uit het buitenland moet op termijn niet meer plaatsvinden, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel van de SP hiertoe haalde dinsdag een meerderheid. De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie “op zorgvuldige wijze” wordt afgebouwd.

Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie eerder ontraden. Hij wil juist een nieuw stelsel voor adoptie oprichten waarin een centrale organisatie een grote rol zou krijgen bij de bemiddeling. Bovendien zouden de adopties nog maar vanuit negen landen mogelijk zijn.

Een beperking in landen geldt al enkele jaren. In 2021 zette het toenmalige kabinet alle buitenlandse adopties stop. Aanleiding daarvoor was een uiterst kritisch rapport over misstanden bij adoptie sinds tientallen jaren. De problemen zouden nog steeds kunnen voorkomen, zodat alle adopties meteen werden stopgezet. Weerwind besloot eind 2022 om adopties uit het buitenland weer beperkt toe te staan.

Voorstanders van het voorstel van SP’er Michiel van Nispen waren VVD, PVV, BBB, CU, PvdD, FVD en JA21. Bron: ANP. 

5. Nieuwe documentaire: Coos en de Colafles 

Deze week verscheen de documentaire Coos en de Colafles op 2Doc. Als Coos 25 jaar geleden – hij is dan 13 – met zijn vrienden zit te blowen aan de waterkant, gaat hij out en komt even later bij met een colafles in z’n kont. Grapje van z’n vrienden. Het incident tekent z’n leven, omdat het hem jarenlang blijft achtervolgen. Waarom hebben zijn vrienden dat gedaan? Waarom vinden mensen het leuk om hem er alsmaar mee te blijven pesten? 

6. Beleidsaanpak personen verward gedrag leidt nog niet tot minder meldingen

De beleidsaanpak voor personen met verward gedrag heeft nog niet geleid tot een afname van meldingen bij de politie, en de wachtlijsten voor beschermd wonen nemen toe. Minister Conny Helder suggereert een overgang van beschermd wonen naar beschermd thuis als mogelijke oplossing voor de wachtlijsten. Hoewel er een recordaantal meldingen over verward gedrag binnenkwam in 2023, gelooft Helder niet dat dit uitsluitend te wijten is aan groeiende wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Ze benadrukt dat sociale en financiële druk een rol spelen, en dat nauwe samenwerking tussen veiligheids-, zorg- en sociaal domein essentieel is om de juiste zorg en ondersteuning te bieden aan personen met verward gedrag. Lees hier meer. 

7. Experiment: ziekenhuisopnames voorkomen door inzet mantelzorgers 

Een experiment van Maastricht UMC+ toont aan dat langdurige ziekenhuisopnames van ouderen kunnen worden voorkomen door mantelzorgers en patiënten meer verpleegkundige taken op zich te laten nemen. Dit heeft geleid tot een besparing van 7000 ligdagen, met name bij patiënten die langdurig antibiotica nodig hadden. Het kenniscentrum KOMPAZ, opgericht door Maastricht UMC+ en het Innovatiefonds ouderenzorg, traint zorgorganisaties door heel Nederland om patiënten en mantelzorgers te instrueren in het uitvoeren van zorgtaken. Hierdoor kan de druk op ziekenhuizen en thuiszorg verminderen. Het initiatief wordt al toegepast in 25 zorginstellingen in Limburg en Brabant. Hoewel Nederland dreigt af te stevenen op een permanent zorginfarct, lijkt dit initiatief geen hinder te ondervinden van geldproblemen en heeft het de goedkeuring van zorgverzekeraars gekregen, waardoor het in aanmerking komt voor subsidies. Bron: Nationale Zorggids 

8. Half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025 van de tafel 

Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al doorgeschoven. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet. Bron: ANP 

9. Sociaal ontwikkelbedrijven krijgen de komende jaren 1 miljard euro 

Sociaal ontwikkelbedrijven, waar mensen met een arbeidsbeperking werken, ontvangen de komende jaren extra financiering van bijna 600 miljoen euro voor de periode van 2025 tot 2034. Dit komt bovenop het eerder toegezegde geld, waardoor in totaal ongeveer 1 miljard euro beschikbaar is voor deze bedrijven. Minister Carola Schouten benadrukt het belang van werk voor mensen, aangezien het sociale netwerk vergroot, het gevoel van eigenwaarde versterkt en talenten benut. Sociaal ontwikkelbedrijven spelen een cruciale rol in het bieden van werk aan mensen die moeite hebben met het vinden van een plek op de reguliere arbeidsmarkt, en daarom is extra investering in deze bedrijven van essentieel belang. Bron: ANP. 

10. Bram Sizoo: ‘Aanpak radicalisering moet op de schop’

Psychiater Bram Sizoo bepleit een andere aanpak van radicalisering. Als bijzonder hoogleraar Klinische psychologie van radicalisering aan de Universiteit van Amsterdam doet hij de komende vijf jaar onderzoek om de risicofactoren beter in beeld te brengen en preventiebeleid te verbeteren. Lees hier verder. 

11. Gevraagd: jongerenwerkers die meteen aan de slag kunnen

Opleidingen kunnen de groeiende vraag naar jongerenwerkers niet bijhouden. Pink Hilverdink en Jolanda Sonneveld van Sociaal Werk Nederland delen de zorg vanuit de praktijk hierover, maar zien ook lichtpuntjes. Lees hier verder.

12. Bestaanszekerheid in 2022 op hoogste niveau ooit

De bestaanszekerheid in Nederland was in 2022 hoger dan ooit. Zo is in de afgelopen decennia het gemiddelde inkomen gestegen en de armoede gedaald. Dat vertelde Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, op donderdag 7 maart jl. tijdens een bijeenkomst voor gebruikers van zogeheten microdata. Een van hen, onderzoeker Olaf Simonse van de Universiteit Leiden, sprak er over niet-gebruikte sociale voorzieningen en toeslagen en het vervolgonderzoek op basis van CBS-microdata. Lees hier verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.