Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langere contracten in herstelplan huishoudelijke zorg

Abvakabo FNV komt met een stappenplan om de huishoudelijke verzorging weer op orde te krijgen. De effecten van de invoering van de Wmo zijn volgens de bond desastreus geweest. De vakbond wil langere contracten voor zorgaanbieders en meer verantwoordelijkheid voor de thuiszorgster.
Langere contracten in herstelplan huishoudelijke zorg

Gemeenten moeten afspraken met zorgaanbieders maken over een kleinschalige Wmo-aanpak met contracten voor 3 tot 5 jaar en tussentijdse evaluatie. Alleen zo komt er continuïteit en rust in de thuiszorg, vindt de vakbond Abvakabo. Er moet een lokaal minimumtarief komen en het geld voor de thuiszorg moet worden geoormerkt, zodat het niet langer naar andere doelen binnen de gemeenten kan gaan.

Overstelpt
De huishoudelijke verzorging is het onderdeel van de thuiszorg dat door de Wmo wordt gefinancierd. Abvakabo FNV is sinds de invoering in 2007 overstelpt met problemen van werknemers. De bond wil met het plan een stap zetten in de richting van een kwalitatief betere thuiszorg, waarin werknemers tegen een goede betaling en dito voorwaarden hun zorgtaak kunnen vervullen.

Geoormerkt
De door de Tweede Kamer aangenomen initiatiefwetten van Agnes Kant bieden volgens de vakbond een eerste stap naar betere thuiszorg. De aanbestedingen zijn niet langer verplicht, er komt een lokaal minimumtarief en het geld voor de thuiszorg wordt geoormerkt, zodat het niet naar andere doelen binnen de gemeenten kan gaan.

Wisseling
Abvakabo vindt echter dat er verdere maatregelen moeten komen. De tarieven moeten worden gebaseerd op salarissen in de cao VVT en niet op de (goedkopere) cao Schoonmaakbedrijven. Verder wil de bond dat bij wisseling van zorgaanbieder, de nieuwe aanbieder alle werknemers één op één op basis van de Wet Overgang Ondernemingen overneemt. De alfahulpconstructie moet worden verboden. De vakbond pleit voor meer verantwoordelijkheid voor de thuiszorgsters, ook voor de indicering.

Onderzoek
De bond is van mening dat er een breed parlementair onderzoek moet komen naar de effecten van de marktwerking in de zorg. Zij vindt dat niet alleen in de thuiszorg de marktwerking tot grote problemen heeft geleid, ook andere branches binnen de zorg kampen met de nadelige effecten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Abvakabo FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.