Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laaggeletterdheid nog steeds groot probleem

Vandaag start de Postbus-51 campagne 'Het begint met taal'. Deze publiekscampagne moet de omgeving van mensen met taalproblemen bewuster maken van het probleem en doelgroep zelf aanspreken op een structurele aanpak van laaggeletterdheid.
Laaggeletterdheid nog steeds groot probleem

Nederland telt ongeveer anderhalf miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Deze mensen kunnen worden aangeduid als laaggeletterd. Het gaat om ongeveer dertien procent van de volwassen bevolking, aldus de Stichting Lezen & Schrijven die de geletterdheid op de maatschappelijke agenda wil houden.

Profielschets
Laaggeletterdheid komt voor bij allochtonen en autochtonen, bij jonge en oude mensen, bij mannen en vrouwen en bij werkenden en niet-werkenden. Dit maakt het onmogelijk om een eenduidige profielschets van ´een laaggeletterde´ te geven. De campagne moet het leren van de Nederlandse taal onder de aandacht brengen. Vandaag onthulden minister-president Balkenende en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie de naam van de campagne.

Lezen en schrijven
Mensen die laaggeletterd zijn, kunnen onvoldoende lezen en schrijven – en vaak ook onvoldoende rekenen – om volwaardig deel te kunnen nemen aan de huidige informatiemaatschappij. Ze hebben moeite om hun eigen doelen te realiseren en kunnen hun kennis en vaardigheden niet zelfstandig verder ontwikkelen.

Schaamte
Omdat laag- en ongeletterdheid nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enigen zijn met het probleem. Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand. Hierdoor verbergen velen deze achterstand. Dit draagt bij aan de instandhouding van het probleem.

Oorzaak
Oorzaken van laaggeletterdheid verschillen per individu. Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen. Onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld mensen met algemene leer- en gedragsproblemen, of met specifieke lees- en schrijfproblemen kwetsbaar zijn. Ook krijgen mensen een taalachterstand omdat thuis uitsluitend een buitenlandse taal wordt gesproken.

Kwetsbaar
Mensen die opgroeien in een “taalarme” omgeving zonder boeken, kranten en tijdschriften en die niet gestimuleerd worden om te lezen en te schrijven, zijn ook kwetsbaar. Evenals mensen met groot schoolverzuim en weinig opleiding, bijvoorbeeld vanwege ziekte, lichamelijke handicap, spijbelen, voortijdig schoolverlaten of een reizend bestaan.

Effectieve aanpak
De aanpak van het probleem is complex. Door de omvang van het probleem, de diversiteit van de mensen met een dergelijke achterstand en het gevoel van schaamte van de mensen zelf. Om een effectieve aanpak te garanderen moeten partijen in zowel publieke als private sector, ieder met eigen expertise, samenwerken op dit complexe gebied. Aldus de Stichting Lezen en Schrijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.