Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klijnsma houdt vast aan meer werk aan onderkant

De nieuwe PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) houdt vast aan de ambities van haar voorganger Ahmed Aboutaleb om meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Hoewel het nu economisch minder gaat, wil Klijnsma dit streven niet afzwakken.
Klijnsma houdt vast aan meer werk aan onderkant

Wel erkende Klijnsma woensdag na vragen van Tweede Kamerleden Jan Jacob van Dijk (CDA) en Paul Ulenbelt (SP) tijdens een kennismakingsdebat dat het ingewikkelder wordt om de doelstellingen te halen. Aboutaleb heeft vorig jaar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken om 75.000 extra mensen uit de bijstand en 35.000 niet-werkenden zonder uitkering, onder wie veel moeders met kleine kinderen, aan de slag te helpen.

Kommervolle tijden
Klijnsma zei dat deze afspraken in economisch gunstige tijden zijn gemaakt. Maar volgens haar zijn ze in deze ‘kommervolle tijden’ juist extra van belang, omdat het voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt nog moeilijker is geworden een baan te vinden. Ook krijgt ze nog geen signalen van gemeenten dat de doelstellingen niet kunnen worden gehaald.

Armoede
Ook zei Klijnsma net als haar voorganger, die burgemeester van Rotterdam is geworden, betaald werk het beste middel tegen armoede te vinden. VVD’er Atzo Nicolaï vroeg waarom zij niet het plan terugdraait om de sollicitatieplicht voor alleenstaande bijstandsouders met kleine kinderen te schrappen. Maar volgens Klijnsma is het juist de bedoeling ouders met scholing meer te ondersteunen om aan het werk te gaan, omdat gemeenten op dit gebied nog wel eens tekortschoten.

Fietsen
Verder zei de nieuwe staatssecretaris uit te gaan van een goede samenwerking met haar collega op Sociale Zaken, CDA-minister Piet Hein Donner. Klijnsma en Donner fietsen allebei graag naar hun werk, waarbij de staatssecretaris wegens haar fysieke beperkingen met haar ’tandemchauffeur’ op een speciale fiets zit. Maar wat betreft het ‘sociale tandem’ is het ‘niet per definitie zo dat de minister het stuur in handen heeft’, aldus Klijnsma. (ANP)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.