Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo

Het kabinet heeft woensdag een akkoord gesloten met de zorgsector over de hervormingen en besparingen in de zorg. Zonder de grootste vakbond, Abvakabo FNV.
Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo
Foto: Stockxchng

Het kabinet heeft met de andere bonden en de werkgevers in de zorg afgesproken dat werknemers in de sector al vanaf 2014 afzien van financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren.

Bezuiniging
Het eerder inleveren van loonruimte levert 1,1 miljard euro op. Met dat geld kunnen eerder aangekondigde bezuinigen worden verzacht. De gemeenten krijgen meer geld voor huishoudelijke hulp aan ouderen en chronisch zieken dan aanvankelijk de bedoeling was. Verder wordt in het zorgakkoord 100 miljoen euro uitgetrokken voor het begeleiden van mensen naar ander werk.

Werkloos
Abvakabo FNV kan zich niet vinden in de bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens de bond zullen zo’n 50.000 werknemers daar nu hun baan kwijtraken. Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan de bond het niet verantwoorden om in een tijd met historisch veel werklozen eraan mee te werken dat nog eens tienduizenden extra hun baan verliezen.

Onderhandeling
Over een zorgakkoord is vele dagen onderhandeld. De Abvakabo stelde zich hard op. Aanvankelijk zei de bond dat de kabinetsplannen 100.000 mensen in de thuiszorg hun baan zou kosten. De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond ‘halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg’.

2 REACTIES

  1. Er is een behoorlijk breed in de aanloop al gesproken met veel partijen. Poolse landdagen leiden tot gepolder tot in 2020 en dan komen we er achter dat we te laat zijn, lijkt me dus niet verstandig. AbvaKabo blijft zich wat als vakbond anno 1970 gedragen en stapt er misschien nu nog uit maar valt uiteindelijk zelf een keer om of wordt niet meer serieus genomen. Is ook een een keuze. Akkoord is in ieder geval beter dan wat er in beginsel lag, nu nog zorgen dat vage termen als participatie concreet gemaakt gaan worden, het CIZ trachten uniform te laten opereren en ziektekostenverzekeraars te dwingen inhoud en geld te verbinden en niet alleen dat laatste als focus te hebben. Lijkt me mooie opdracht voor de komende maanden.

  2. Lees alle reacties
  3. Behalve Abvakabo namens een belangrijk deel van de werknemers/neemsters heeft ook geen enkele belangenorganisatie van zorgvragers zit zg. zorgakkoord getekend, waarin toch ook belangen van zorgvragers aan de orde komen. Over U, maar zonder U?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.