Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijks 800 aangiften kindermishandeling

De politie krijgt jaarlijks ruim achthonderd aangiften van kindermishandeling binnen. De helft daarvan gaat over lichamelijke kindermishandeling, een derde van de gevallen over seksueel misbruik en de rest over emotionele verwaarlozing. Een kleine driehonderd kinderen moet jaarlijks toezien hoe ouders elkaar te lijf gaan, blijkt verder uit aangiften.
Jaarlijks 800 aangiften kindermishandeling

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De inzet van het strafrecht bij kindermishandeling’ van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en bureau Van Montfoort.

Hulpverlening
Volgens de onderzoekers geven de cijfers slechts de ondergrens aan. Niet alle gevallen zijn namelijk gemakkelijk te achterhalen, doordat er ook wel worden gerubriceerd onder mishandeling, zedenmisdrijf of geweldpleging. Ook wordt niet alles in de dossiers van de politie bewaard: als hulpverlening voldoende redding kan brengen en het strafrecht er niet aan te pas hoeft te komen, zijn het alleen zaken voor het advies- en meldpunt kindermishandeling.

Vonnis
Vaders vormen de grootste groep verdachten in kindermishandelingszaken, gevolgd door de ‘partner van de ouder’, dan de moeder, andere directe familieleden en tenslotte ‘overigen’. Een derde van het aantal aangiften leidt tot een rechterlijk vonnis. Seksueel misbruik wordt in het algemeen met een langere onvoorwaardelijke gevangenisstraf bestraft dan fysieke kindermishandeling en verwaarlozing, stelden de onderzoekers vast. Bij fysieke kindermishandeling en verwaarlozing wordt vaker een werkstraf opgelegd.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.