Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Indicatie in Nederland sneller dan in andere landen’

De indicatiestelling door het CIZ wordt geprezen door acht internationale AWBZ-experts. In Nederland gebeurt dat onafhankelijk en snel in vergelijking met andere landen. Eind maart ontmoetten de experts elkaar om ervaringen uit te wisselen over de indicatie van chronisch zieken en kwetsbare ouderen.
'Indicatie in Nederland sneller dan in andere landen'

De onafhankelijkheid van de indicatiestellers voorkomt willekeur, zo vonden de experts tijdens een internationale conferentie. Prof.dr. Guus Schrijvers stelt dit op MedicalFacts. De experts vinden wel dat de aansluiting met de zorgaanbieders voor verbetering vatbaar is. Zo wordt de informatie die indicatiestellers tijdens huisbezoeken verzamelen niet benut door zorgaanbieders.

Digitale dossiers

Nederland kan mogelijk leren van Canada en Zweden, zo klonk het volgens Schrijvers tijdens de conferentie. Deze landen hebben digitale informatiesystemen waarmee indicatiestellers en zorgaanbieders gegevens kunnen uitwisselen. In Nederland sluit de ICT nog niet goed aan op de digitale dossiers van de AWBZ-zorgaanbieders.

Waardering
Schrijvers denkt dat het wellicht aan de gebrekkige aansluiting ligt dat politieke partijen als de VVD en de SP het CIZ laag waarderen. Aan de kosten van het CIZ kan het niet liggen, volgens Schrijvers. ‘Die bedragen 0,5 procent van het Awbz-budget. Evenmin kan de afhandelingstermijn de reden zijn, want die bedraagt met digitaal indiceren binnenkort tien minuten.’

Steekproef
Tijdens het congres presenteerde CIZ-bestuursvoorzitter Arjan Vermeulen zijn voornemens voor het komende jaar. De herindicaties (73% van alle indicaties) gaan over naar de zorgaanbieders, die steekproefsgewijs (één op vier indicaties) worden gecontroleerd, aldus Schrijvers. Maken zij fouten of is er bij zorgzwaartepakketten bijvoorbeeld sprake van overindicering, dan wordt de controle verhoogd naar één op de twee herindicaties.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Medicalfacts/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.