Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hulpvraag maakt burger speelbal van het lot’

Burgers kunnen niet een goede weg vinden tussen de keuzevrijheid en beperking van de kosten in het sociale domein. Gevolg is dat iedereen voor zichzelf kiest en de decentralisatie van zorg, participatie en jeugdzorg voornamelijk negatief inschat. Aldus het onderzoek van het SCP.
‘Hulpvraag maakt burger speelbal van het lot’
Foto: ANP XTRA

Slechts 13 procent van de ondervraagden ziet meer voordelen dan nadelen van de decentralisaties in het sociale domein. Dat blijkt uit het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): “Burgerperspectieven 2014”. De decentralisaties – jeugdzorg, participatie en zorg – waren een apart thema in het onderzoek. Er is veel onduidelijkheid en ook onrust bij burgers over de decentralisatie. Mensen vrezen vooral de bezuinigingen en het ontstaan van ongelijkheid in zorg en hulp tussen gemeenten: ‘Als gebreken je overkomen, dan ben je dubbel de pineut als het beleid van de gemeente ook nog nadelig uitpakt’, zo vatten de onderzoekers een van de resultaten samen.

Decentralisatie

Op 1 januari zijn veel taken van het rijk naar gemeenten gegaan. Het SCP heeft daarom in de maand oktober van vorig jaar de beleving van burgers gepeild over de decentralisatie. Voor veel mensen zijn de eventuele voordelen nog onduidelijk. 47 Procent verwacht dat de nadelen groter zullen zijn dan de voordelen. Slechts 13 procent ziet meer voordelen. Burgers denken dat gemeenten dichter bij de mensen staan dan het rijk. Ze kunnen daarom beter rekening houden met de lokale situatie, de lijnen naar ondersteuning zijn korter en directer. Meest gehoorde negatieve punten: de achterliggende bezuinigingen, twijfel over deskundigheid van gemeenten en mogelijke verschillen tussen gemeenten.

Twintig procent van de gemeenteambtenaren voorziet chaos bij decentralisatie van taken van de overheid naar gemeenten. Meer dan de helft verwacht dat de overgang van jeugdzorg en van werk- en zorgtaken naar gemeenten stroef gaat verlopen. Lees meer>>

Maatwerk

Opvallend is een aperte tegenstrijdigheid in de opvattingen van burgers. Men wil graag maatwerk en keuzevrijheid van de cliënt. En dat iedereen in principe dezelfde mogelijkheden moet hebben – dus alle maatwerk moet beschikbaar zijn, wat niet erg kostenbesparend is. Burgers erkennen wel de voordelen van goedkopere zorg voor de samenleving. ‘Al met al kunnen mensen zich moeilijk een beeld vormen van de gevolgen van de decentralisaties en vooral van de voordelen ervan.’

Wmo

Het SCP ziet een belangrijke taak voor de gemeenten weggelegd om haar burgers goed voor te lichten over het beleid dat ze voeren in het sociale domein: ‘Ook dat is decentralisatie.’ Weliswaar heeft 79 procent van de ondervraagden gehoord van de decentralisaties. Twee van de vijf zegt er privé of in het werk direct te maken te hebben met de Wmo, de nieuwe Jeugdwet en met de Participatiewet. De meesten betwijfelen dat gemeenten efficiënter omgaan met belastinggeld. Zij denken dat vooral de bezuinigingen overheersen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.