Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ambtenaren: ‘Decentralisatie zal stroef verlopen’

Twintig procent van de gemeenteambtenaren voorziet chaos bij decentralisatie van taken van de overheid naar gemeenten. Meer dan de helft verwacht dat de overgang van jeugdzorg en van werk- en zorgtaken naar gemeenten stroef gaat verlopen.
Ambtenaren: ‘Decentralisatie zal stroef verlopen’
Foto: ANP

Dat blijkt uit een enquête van het blad Binnenlands Bestuur en het NCRV-programma Altijd Wat onder 975 gemeenteambtenaren en -bestuurders. Twee derde van de ambtenaren vinden de decentralisatie wel een goed plan, maar ze maken zich wel zorgen om de uitvoering ervan.

Mankracht

Naarmate de omvang van de gemeente groter is, zegt de ambtenaar vaker onvoldoende tot slecht te zijn voorbereid op de nieuwe taken. Bij gemeenten met meer dan 150.000 inwoners is dat 52 procent. De oorzaken hiervan zijn volgens de ondervraagden het te kleine budget (volgens 68%), te weinig mankracht (volgens 56%)en kennis om de decentralisaties goed te laten verlopen.

Jeugdzorg

Het grootste knelpunt wordt het dossier Jeugdzorg, zo heeft 48 procent de ondervraagden aangegeven. Ook de maatschappelijke ondersteuning gaat problemen opleveren (31%). Ruim 50 procent verwacht wel dat zijn gemeente voor 1 januari 2015 alle benodigde contracten heeft gesloten met de organisaties die zorg en ondersteuning gaan bieden op het terrein van jeugd- en thuiszorg.

In Noordoost Brabant zijn tien instellingen voor specialistische jeugdzorg gaan samenwerken in JES. Geen van de instellingen heeft nog een contract met gemeenten over de te verlenen jeugdzorg in 2015. ‘Als deze onduidelijkheid doorzet, staan alleen al hier in Noordoost Brabant 400 arbeidsplaatsen op het spel.’ Lees hier meer >>

Preventie

Bijna 70 procent van de ondervraagden denkt dat er onvoldoende tot ruim onvoldoende budget is om de taken naar behoren uit te voeren. Het idee is dat gemeenten de zorg goedkoper kunnen leveren, omdat ze inzetten op preventie. Maar volgens de gemeenteambtenaren heeft ruim 30 procent van de gemeenten geen preventiebeleid.

Tien vingers

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vindt het goed is dat de ambtenaren hun zorgen uiten. ‘Ondanks alle voorbereidingen mag je er op geen enkele manier vanuit gaan dat het dan verder allemaal wel loopt. Ik volg daarom alles wat er gebeurt met tien vingers aan de pols’, laat hij in een reactie weten.

Aan de bel

Samen met collega-bewindslieden praat Van Rijn dezer dagen in heel het land met zo’n 400 wethouders en hun ambtenaren om te horen hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. Van Rijn: ‘Overal waar ik kom, blijf ik er voor pleiten dat alle betrokkenen, en zeker ook de gemeenteambtenaren die er heel dicht opzitten, aan de bel blijven trekken over alles wat niet goed loopt.’

Bekijk hier het onderzoek van Binnenlands Bestuur en het programma Altijd Wat >>

2 REACTIES

  1. Iedereen hoor je roepen dat het problemen gaat geven. Wat ik mis , is duidelijkheid over alle zaken waar maar over wordt geroepen.
    Wie staat er nou eens op om die duidelijkheid te geven, vooral aan de mensen die er straks mee geconfronteerd gaan worden.
    Kunnen we ook aandacht gaan schenken aan de ‘mogelijke’ positieve zaken. Geen verzameling kreten, maar een voor iedereen leesbaar A-4tje met kernakties.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.