Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huishoudelijke zorg eindelijk onder één cao

De Cao Verpleeg- Verzorgingshuizen en Thuiszorg is na twee jaar algemeen verbindend verklaard. Het ministerie van Sociale Zaken maakte dat vorige week bekend. Voortaan vallen alle medewerkers huishoudelijke verzorging, ook als ze bij een schoonmaakbedrijf werken, onder de Cao VVT.
Huishoudelijke zorg eindelijk onder één cao

Met de algemeen verbindend verklaring van de Cao VVT verdwijnt de financiële concurrentie binnen de huishoudelijke verzorging. Vakbonden Abvakabo FNV, FBZ en Nu’91 zijn daarover zeer tevreden. Op de zorgmarkt moeten werkgevers dezelfde arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de thuiszorg en huishoudelijke verzorging hanteren.

Tarieven
De bonden stellen in een persbericht: ‘Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn steeds meer schoonmaakbedrijven en nieuwe zorgondernemers op de zorgmarkt verschenen. Zij schrijven in voor tarieven die niet gebaseerd zijn op de Cao VVT. Vaak berekenen zij de signaleringsfunctie van de huishoudelijke zorg niet door, waardoor er geen kwalitatieve huishoudelijke zorg geleverd kan worden.’

Ontslaggolf
Volgens de vakbonden heeft het verschil tussen de reguliere zorgaanbieders en de nieuwkomers tot ontslaggolven en slechtere arbeidsvoorwaarden voor de zorgwerkers geleid. ‘Hoewel een prijzenslag onder de verschillende aanbieders op korte termijn een voordeel voor gemeenten op kan leveren, pakt het op de langere termijn funest uit voor zowel het personeel in de zorg als de mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg.’

Kwaliteit
Met de algemeen verbindend verklaring van de cao is een einde gemaakt aan de prijzenslag en zal dus meer naar kwaliteit gekeken worden, aldus de bonden. Abvakabo FNV wil ook dat de gemeenten de Cao VVT expliciet gaan opnemen in de aanbestedingsbestekken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Abvakabo FNV / foto: Erik van der Burgt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.