Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsenposten moeten alerter zijn op kindermishandeling

Geen enkele huisartsenpost voldoet aan de normen voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. Medewerkers zijn onvoldoende geschoold in het herkennen ervan. Ook ontbreken afspraken met het ziekenhuis en het AMK. De inspectie wil dat de posten de situatie voor december 2011 verbeteren.
Huisartsenposten moeten alerter zijn op kindermishandeling

De meeste huisartsenposten zijn actief met het onderwerp kindermishandeling, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport. Ze hebben een eigen richtlijn. Die moet ertoe leiden dat de posten op systematische wijze kindermishandeling beter signaleren. Maar tegelijkertijd zijn huisartsenposten nog niet ver genoeg met het invoeren van die richtlijn.

Huisarts mijden
Jaarlijks zijn tussen de 100.000 en 170.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Goede en tijdige signalering van kindermishandeling is daarom belangrijk. Op huisartsenposten komen relatief meer kinderen dan in de dagpraktijk. Op de posten kunnen mensen betrekkelijk anoniem hulp zoeken en de eigen huisarts te mijden.

Meer aadacht
Voor de inspectie was dat aanleiding om te inventariseren in hoeverre huisartsenposten voldoen aan de voorwaarden om op een verantwoorde manier kindermishandeling te signaleren. Doel is de posten te stimuleren om meer aandacht aan het onderwerp te besteden.

Ouders
Geen enkele huisartsenpost, zo concludeert de IGZ, voldeed aan alle gestelde normen voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. Screeningsinstrumenten worden niet structureel gebruikt. Zo’n instrument bestaat uit vragen die de hulpverlener voor zichzelf moet beantwoorden. Dat doet hij op basis van informatie uit het contact met kinderen en ouders. Het gebruik van een screeningsinstrument maakt het mogelijk om bij elk kind dat de post bezoekt systematisch signalen boven tafel te krijgen die kunnen wijzen op kindermishandeling.

Registraties
Verder blijkt dat medewerkers onvoldoende geschoold zijn in het herkennen van kindermishandeling. Ook hebben de meeste posten geen afspraken met het ziekenhuis en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. De huisartsenposten houden ook geen registraties bij over de signaleringen.
Uiterlijk december 2011 moeten alle huisartsenposten voldoen aan de voorwaarden voor verantwoorde signalering van kindermishandeling. De inspectie zal dit toetsen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: IGZ/stock.xchng

1 REACTIE

  1. Verder blijkt dat medewerkers onvoldoende geschoold zijn in het herkennen van kindermishandeling. En dat is precies wat er aan mankeert. Men is niet geschoold en daarom worden ouders onterecht beticht van kindermishandeling, en worden kinderen onterecht uit huis geplaatst. Dus: eerst goed scholen en dan pas handelen, dat voorkomt veel leed!!