Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge werkloosheid gehandicapten

Wanneer de arbeidsmarkt verslechtert, heeft dat meer gevolgen voor arbeidsgehandicapten dan voor de totale bevolking. Bovendien profiteren arbeidsgehandicapten minder van een groeiende arbeidsmarkt.
Hoge werkloosheid gehandicapten

Dit blijkt uit de arbeidsgehandicaptenmonitor van het Centraal Bureau van Statistiek. In 2006 waren er ruim 1,7 miljoen – 16 procent van de beroepsbevolking – arbeidsgehandicapten in Nederland. Bijna 40 procent van de arbeidsgehandicapten had in 2006 een betaalde baan van 12 uur of meer. Voor de totale beroepsbevolking lag de arbeidsdeelname met 65 procent beduidend hoger.

Aantrekkende arbeidsmarkt
Het economische herstel vertaalde zich in 2006 in een lichte toename van de arbeidsdeelname bij de totale beroepsbevolking ten opzichte van een jaar eerder. Bij de arbeidsgehandicapten bleef de arbeidsdeelname echter steken op het niveau van 2005.

Sterkere stijging
In de periode 2002-2005 nam de werkloosheid in Nederland toe van 4,1 naar 6,5 procent. Onder arbeidsgehandicapten steeg de werkloosheid echter veel sterker: van 6,6 procent in 2002 naar 10,5 procent in 2005. Toen de economie zich daarentegen in 2006 herstelde, liep de totale werkloosheid wel meteen terug, terwijl die bij arbeidsgehandicapten op nagenoeg hetzelfde niveau bleef.

Onderzoek
De monitor Arbeidsgehandicapten bevat de meest recente informatie over personen met een langdurige aandoening, die belemmerd worden in het uitvoeren dan wel verkrijgen van werk; de arbeidsgehandicapten. Sinds 2000 worden hierover jaarlijks cijfers uitgebracht. Onder arbeidsgehandicapten verstaat het CBS mensen tussen de 15 en de 64 jaar, die door e een langdurige aandoening, ziekte of handicap belemmerd werden in het krijgen of uitvoeren van werk. (Bron:

CBS

)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.