Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Laaggeletterdheid wordt vaak verhuld, maar er zijn veel signalen die jij kunt herkennen

In Nederland is 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Het kan niet missen dat je als sociaal werker met laaggeletterdheid te maken krijgt. Herken jij de signalen en weet je wat je kunt doen om laaggeletterde cliënten op weg te helpen? Reint van der Vlis van Stichting Lezen en Schrijven geeft je praktische tips.
Laaggeletterdheid in Nederland
Foto Stichting Lezen en Schrijven
Premium

Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden, schamen zich daar meestal voor. Ze doen er alles aan om het te verhullen. Daarom is het belangrijk om de signalen van laaggeletterdheid op te pikken. Reint van der Vlis, adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven, vertelt waar je op moet letten. Zijn werk bestaat onder andere uit het ontwikkelen van materialen, het ondersteunen van taalvrijwilligers en het trainen van gemeenten en organisaties

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Bedankt voor het behandelen van dit belangrijke onderwerp. Opgemerkt moet worden dat een gespecialiseerd begrip voor de hooggeletterde zorgpatiënten ook een speciale training vereist. Beide uiteinden van het onderwijsspectrum vereisen dus aandacht. Voormalige academische senioren worden net als iedereen ouder. Wanneer ze echter niet langer omringd zijn door mensen die bekend zijn met de praatjes van academici, kunnen er gemakkelijk frustrerende barrières voor de communicatie ontstaan, omdat patiënten hun winkel moeten hervormen, zodat hun zorgverleners een beter begrip en empathie kunnen ontwikkelen voor hun dagelijkse behoeften en manieren. omgaan met het ouder worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.