Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Herstel pgb-debacle duurt nog tot 2016

Staatssecretaris Van Rijn vraagt meer tijd voor het herstelplan voor de uitbetaling van pgb’s. Zijn plan om de problemen met het pgb te herstellen, gaat nog tot volgend jaar duren.
pgb
Het proces van aanpassingen in het pgb stelsel duurt volgens Van Rijn langer omdat 'herstelacties op elkaar kunnen inwerken'. - Foto: ANP

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Rijn dat hij meer tijd nodig heeft om een herstelplan uit te voeren voor het stelsel van de persoonsgebonden budgetten. Hij had eerder beloofd de problemen met de uitbetaling van de pgb’s via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor de zomer op te lossen. Van Rijn schrijft in de brief dat het ‘de ambitie is om het systeem op 1 januari 2016 te stabiliseren’.

Declaraties

Sinds 1 januari krijgen pgb-ontvangers hun budget niet meer vooraf uitbetaald, maar moeten ze alle ontvangen zorg achteraf declareren. Het kabinet nam deze maatregel om fraude tegen te gaan. Maar veel pgb-ontvangers en hulpverleners kwamen begin dit jaar in de problemen, omdat hun declaraties niet of te laat door de SVB werden uitbetaald aan de zorgverleners.

De advocaat die eerder een pgb-zaak won, gaat gezamenlijke schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hij roept zorgverleners met pgb-problemen op zich aan te melden. Lees meer>>

Herstelactie

Het proces van de aanpassingen in het stelsel duurt volgens Van Rijn langer omdat ‘herstelacties op elkaar kunnen inwerken’ en de aanpassingen daarom goed getest meten worden. Externe onderzoekers moeten vaststellen of de genomen maatregelen ook effectief zijn. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zal verder het systeem voor geautomatiseerde verwerking ook nog moeten testen.

Gemeente

Een tweede probleem is dat de gemeenten nog niet alle pgb-aanvragen opnieuw hebben bekeken. Dat zou dit jaar, bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem, moeten gebeuren. Van Rijn wil deze zomer met de gemeenten afspraken maken over de behandeling van pgb-aanvragen, zodat op 1 januari 2016 is vastgesteld of iedereen die een pgb ontvangt, daar nog recht op heeft.

Per Saldo

Het nieuwe pgb-systeem moet niet vereenvoudigd worden, maar helemaal op de schop, zegt directeur Aline Saers van belangenorganisatie voor pgb-houders Per Saldo in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het systeem is te bureaucratisch, er zijn te veel onnodige tussenstappen. Er hoeft maar één ding te gebeuren en alles blokkeert. De budgethouder, die afhankelijk is van zorg en hulp, zit met de gebakken peren.’ De staatssecretaris wil na de zomer verder gaan met het oplossen van de problemen. Dat vindt Saers ’te laat’: ‘De komende twee maanden kunnen we niet verloren laten gaan, daar zijn de problemen te groot voor.’

Discussie

Heb jij ook problemen met de uitbetaling van je salaris uit het pgb? Laat ons weten welke problemen je hebt en of er al een oplossing in zicht is? Discussieer mee via de reageerknop

1 REACTIE

  1. Dit is toch niet meer te filmen. Eerst wordt je als budgethouder door de politiek en ook deze bewindspersoon weggezet als fraudeur. Daar heeft men (Den haag) iets opbedacht en schakelt weer terug op het oude systeem van de begin jaren met de PGB, de betalingen via de SVB te laten lopen.
    Maar door de vele betrokken instanties en wetgevingen van hun zelf heeft de SVB een niet werkend systeem. Dit was door deskundigen en ook diverse politici voorspeld. Nu na 6 maanden aan klooien werkt het nog niet, en vraagt deze staatsecretaris met droge ogen dat het zeker nu tot 1 januari 2016 kan duren…
    Ik zal het tegen onze begeleidsters zeggen, even een paar maanden nog even wachten. Als de bakker waar jij je brood koopt vraagt om zijn geld dan zeg je maar dat dit zeker voor 1 januari 2016 voorelkaar komt. Heeft van Rijn gezegd…eerlijk waar. !!!!!
    Hopelijk struikeld het kabinet niet komende maanden (wat wel te verwachten is) dan zijn de rapen zeker gaar.
    Donderstraal toch op, dit is toch amateurisme ten top. PVVDA stijl?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.