Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Winnende advocaat helpt bij pgb schadeclaim

De advocaat die eerder een pgb-zaak won, gaat gezamenlijke schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hij roept zorgverleners met pgb-problemen op zich aan te melden.
gezamenlijke schadeclaim voor Sociale Verzekeringsbank
Volgens de stichting hebben zorgverleners recht op schadevergoeding voor elke te laat betaalde declaratie van januari t/m april. - Foto: ANP XTRA

De advocaat van de Stichting PGB Schadeclaim, Eric van der Goot, gaat een gezamenlijke schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank, zo meldt de NOS. Het zou om enkele duizenden mensen gaan die te laat of niet betaald zijn uit de pgb's. Zij kunnen zich bij de stichting melden.

Proceskosten

Veel gedupeerden zijn terughoudend om een schadeclaim in te dienen, vanwege de proceskosten en omdat de SVB een grote speler is. Door samen te werken in de stichting gaan die proceskosten omlaag en kan Van der Goot de zorgverleners helpen de strijd aan te gaan, zo zegt hij tegen de NOS. De stichting betaalt het hele incasso-traject tegen de SVB. Wanneer er een schadevergoeding wordt uitgekeerd betalen de ontvangers 20% van het schadebedrag aan de stichting. Krijgen ze geen schadevergoeding, dan kost het niets.

Werkgever

De advocaat stond eerder al een vrouw bij die vanwege de te late betaling meer geld eiste bij de SVB. De rechter vond dat de vrouw 25 procent meer salaris moest krijgen, omdat het zou gaan om een arbeidsrechtelijke relatie. Opvallend, want de SVB betaalt de zorgverlener niet rechtstreeks uit en is niet de werkgever. Deze uitspraak is heel belangrijk, omdat ze als voorbeeld kan dienen voor andere gevallen waarbij het pgb te laat is uitbetaald.

Hulpverleners die hun pgb-loon te laat hebben ontvangen, kunnen een schadevergoeding eisen. Dat heeft de Amsterdamse kantonrechter besloten in een zaak van een Friese hulpverleenster. Lees hier meer >>

Verhoging

'De betaling moet plaatsvinden binnen 30 dagen na declaratiedatum, maar dit gebeurt niet', zegt de stichting op haar website. 'De wet bepaalt dat wettelijke verhoging te laat betaalde PGB-declaraties maximaal 50% is. Dus bij een declaratie van 10.000 euro is de schadevergoeding 5.000 euro. De stichting roept zorgverleners die problemen hebben met de SVB op om zich aan te melden. 'Wanneer we een grote groep vormen, zal de Svb moeten handelen en betalen.' Volgens de stichting hebben zorgverleners recht op schadevergoeding voor elke te laat betaalde declaratie van januari t/m april en misschien later ook mei.

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.