Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herbeoordeling pgb voor 1 oktober moeilijk

Alle gemeenten moeten van staatssecretaris Van Rijn vóór 1 oktober het pgb van zo’n 125.000 pgb-houders opnieuw beoordelen. Het is de vraag of dat gaat lukken.
pgb
Zo'n 125.000 pgb-houders zullen opnieuw worden beoordeeld door de gemeente. - Foto: ANP XTRA

In een brief aan alle gemeenten heeft staatssecretaris Martin van Rijn recent laten weten dat ze vóór 1 oktober hun pgb-houders opnieuw moeten beoordelen. Het gaat om de vraag of mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) hebben, daar volgend jaar nog recht op hebben. ‘Het is maar de vraag of er genoeg mankracht is om al die herbeoordelingen voor 1 oktober af te ronden’, zegt een VNG-woordvoerder in Binnenlands Bestuur.

Herbeoordeling

Zo’n 125.000 pgb-houders zullen opnieuw worden beoordeeld door de gemeente. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (CDA, Zorg) noemt het opmerkelijk dat Van Rijn ineens met de deadline van 1 oktober komt. ‘Eerder hebben we samen de, volgens ons realistische deadline, van 1 december afgesproken.’ Dus had de herbeoordeling in de gemeente de afgelopen dagen nog niet de hoogste prioriteit.

De Nationale Ombudsman heeft flinke kritiek geuit op de uitvoering van het persoonsgebonden budget. Als voorzet op de publicatie van het onderzoek naar de oorzaak van de problemen met het pgb. Lees meer>>

Uitbetaling pgb

Van Rijn wil na het pgb-debacle op tijd zijn met de pgb-adminstratie. Maar gemeenten zijn de afgelopen maanden vooral bezig geweest met het herstellen van fouten aan mensen die geen uitbetaling van hun pgb hebben gehad. ‘Omdat we het belangrijk vinden dat de mensen die nog geen uitbetaling ontvingen zo snel mogelijk werden geholpen’, aldus de Rotterdamse wethouder De Jonge. Van de 4100 pgb-houders moet Rotterdam er nog 1400 een herbeoordeling krijgen.

Chaos

Ook de gemeente Den Haag weet nog niet of de deadline van 1 oktober gehaald zal worden. ‘Er is heel veel gebeurd rondom de pgb’s’, zegt de voorlichter in Binnenlands Bestuur. Ook hij doelt op de chaos die ontstond doordat veel zorgverleners niet uitbetaald kregen. ‘We hebben voor de zomer de gegevens van de SVB gekregen, dus of het lukt om voor 1 oktober de herbeoordeling klaar te hebben, is nog niet bekend.’ Den Haag zal wellicht extra mensen inhuren om de beoordelingen te kunnen doen.

Herkeuringen

‘Een andere optie is’, aldus de woordvoerder van de gemeente Den Haag, ‘om de huidige indicaties door te laten lopen tot het moment dat de herkeuringen gedaan zijn. De kans bestaat dan dat er geld uitgekeerd wordt aan mensen die daar vanaf 2016 geen recht meer op hebben, maar dat is dan maar zo. Belangrijker dan de deadline halen is voor de gemeente om het goed en zorgvuldig te doen.’

Met het persoonsgebonden budget (pgb) kunnen cliënten zelf hun zorg regelen die ze nodig hebben. Ze bepalen zelf welke professionals ze voor welke zorgtaak inhuren. Met de invoering van een nieuw systeem verandert er veel voor pgb-houders. Lees meer in het dossier pgb>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.