Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote gemeenten kiezen voor reservepotje decentralisatie

De tien grote gemeenten in Nederland reserveren geld om problemen door bezuinigingen op huishoudelijke hulp (hh) op te vangen. Het gros van hen bezuinigt op het budget hh en wacht de problemen af. Alleen Den Haag en Amsterdam hebben 6 tot 10 miljoen vrijgemaakt om de bezuinigingen van het rijk per 2015 te verzachten.
Grote gemeenten kiezen voor reservepotje decentralisatie

Dat blijkt uit een analyse die de redactie van Binnenlands Bestuur heeft gemaakt van de coalitieakkoorden van de tien grootste gemeenten. Het rijk heeft de gemeenten opgedragen om komend jaar in totaal 465 miljoen euro te bezuinigen op de huishoudelijke hulp (hh). Het rijk kort de hh-budgetten met zo’n 32 procent. Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe zij deze budgetkorting opvangt.

Minder uren

Het gros van de ‘G-10 gemeenten’ kiest voor bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, zo blijkt uit de coalitieakkoorden. Al gebeurt dat op veel verschillende manieren. Inwoners in de ene gemeente krijgen bijvoorbeeld minder uren ‘poetshulp’ toegekend, terwijl in andere steden het pakket wordt uitgekleed. Boodschappen doen en strijken worden dan bijvoorbeeld niet meer vergoed. En probeert men daarvoor in de wijk iets te regelen.

Gemeenten zoeken massaal naar goedkopere vormen van huishoudelijke hulp. Dit zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland. Zijn ervaring is dat de helft van de gemeenten waarin Buurtzorg Nederland actief is, stopt met huishoudelijke zorg in de huidige vorm. Lees het artikel>>

Verzachting bezuinigingen

Een uitzondering zijn de gemeenten Den Haag en Amsterdam. De eerste maakt structureel zes miljoen en incidenteel negen miljoen euro vrij voor verzachting van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. Amsterdam maakt incidenteel tien miljoen euro vrij om problemen van bewoners op te vangen met de huishoudelijke hulp. Tot 2016 houden alle Amsterdammers de hulp die ze nu hebben. Er moet nog een voorstel worden gemaakt hoe na die datum om te gaan met nieuwe aanmelders.

Reservepotjes

Volgens Binnenlands Bestuur wordt in geen enkel ander coalitieakkoord in de grote gemeenten gerept over verzachting van de budgetkorting op huishoudelijke hulp. Uit de akkoorden blijkt wel dat gemeenten reservepotjes opbouwen om het uit de hand lopen van de kosten voor Wmo, jeugdzorg en participatie – de drie decentralisaties van rijk naar gemeenten – op te vangen. Duidelijk is wel dat, behalve Den Haag en Amsterdam, de andere acht grote gemeenten niet een specifieke ‘zachte landing’ van de bezuinigingen in het beleid opgenomen hebben.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.