Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gemeenten besparen op huishoudelijke zorg’

Gemeenten zoeken massaal naar een alternatieve en goedkopere vorm van huishoudelijke hulp. Dit zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland op Zorgvisie.nl. Hij ervaart dat zeker de helft van de gemeenten waarin Buurtzorg Nederland actief is met Buurtdiensten stopt met huishoudelijke zorg in de huidige vorm.
'Gemeenten besparen op huishoudelijke zorg'
Foto: ANP

De oorspronkelijke huishoudelijke zorg maakt volgens De Blok plaats voor ‘schoonmaakondersteuning’ of ‘schoonmaakwerk’. Dat is niet alleen veel goedkoper, het is vooral veel beperktere hulp. De Blok tegen Zorgvisie: ‘Mensen vragen niet voor niets om hulp. Dat doen ze vanwege een beperking of omdat ze sociaal geïsoleerd zijn. Wij proberen te helpen door in te zetten op zelfredzaamheid. Wij zetten echt in op preventie. Daarmee voorkom je dat er op de langere termijn grotere problemen ontstaan.’

Uit de problemen

Volgens De Blok zien gemeenten niet dat enkel schoonmaakhulp niet voldoende is om mensen uit hun problemen te halen. Toch bezuinigen gemeenten flink op huishoudelijke hulp. Volgens De Blok soms met een halvering van de tarieven. Als voorbeeld noemt hij de gemeente Steenwijkerland die zelf een bemiddelingsbureau voor alfahulpen op gaat zetten. Hulpbehoevende burgers moeten die alfahulpen zelf betalen.

Banenverlies

Als de schade inderdaad zo groot is als ze bij Buurtzorg Nederland merken, dan zal dat grote personele gevolgen hebben. Bij Buurtzorg Nederland zou dat alleen al kunnen gaan om duizend medewerkers die hun baan verliezen. Trouw meldde eerder al dat ook andere landelijk werkende thuiszorgorganisaties, zoals TSN Thuiszorg en Tzorg, te maken hebben met gemeenten die contracten voor huishoudelijke hulp opzeggen.

In de thuiszorg en ouderenzorg wordt 2,5 miljard euro bezuinigd. Dat leidt volgens brancheorganisatie ActiZ volgend jaar tot zo’n 55.000 ontslagen in de sector verpleging en verzorging. Bovenop de 11.000 ontslagen die nu al zijn aangekondigd. Lees meer

2 REACTIES

  1. These cuts are outrageous. How can the PvdA call itself a ‘socialist party’ and still continue supporting these kinds of unnecessary cutbacks.
    With a Swiss doctorate in economics, we know from the Great Depression of the 1930s that these kinds of mindless, across the board austerity programs only make the situation worse.
    The PvdA or one of the other silent supporters of the VVD must force an immediate General Election letting the public voice their reaction to the terrible governance that has been taking place in the past 2 Rutte Cabinets.
    Enoug is enough!

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom geven de gemeenten niet iedereen de mogelijkheid van een PGB. Dit bespaart al 25% t.o.v. ZIN. De overige 15% moet je kritisch kijken of het met 1x in de 14 dagen kan of minder uren maar zal ook hier wel minimaal wettelijk gezien 3 uur achtereenvolgens moeten zijn. Het geld kan de gemeente zelf beheren waaruit de SVB gemachtigd is af te boeken om via een verplichte salarisadministratie uit te betalen. In vakanties zou bijvoorbeeld iemand het het sociaal netwerk,erk het over kunnen nemen. Bij ziekte heeft de SVB een verzekering waarop aanspraak gemaakt kan worden zodat een reservepool kan invallen en betaald kan worden. De SVB heeft voorbeeld contracten die gratis gebruikt kunnen worden voor vast in dienst maar ook op uurbasis(invallers)
    De mensen die nu bij de organisaties bij mensen werken kunnen dan door de zorgvrager worden aangenomen. Brutoloon is zelfs hoger dan bij de organisatie maar is wel incl. Vakantiegeld. Fraude is tot het minimum beperkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.