Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grens aan persoonsgebonden budget

De uitgaven voor het persoonsgebonden budget worden afgebakend per zorgkantoor en per regio. Dat blijkt uit een wijziging die staatssecretaris Martin van Rijn heeft aangebracht in het Wetsvoorstel langdurige zorg.
Grens aan persoonsgebonden budget

Het persoonsgebonden budget (pgb) was een zogenoemde open eind regeling: een begrotingsbesluit waarbij geen plafond wordt vastgesteld voor de financiering. Staatssecretaris Van Rijn heeft nu in een wijziging Wlz (Wet langdurige zorg) opgenomen dat voor het pgb per regio een subsidieplafond wordt vastgesteld. Het zorgkantoor wordt verantwoordelijk voor het verstrekken van de pgb’s. Dus iedereen moet zich voor de aanvraag van een persoonsgebonden budget richten tot het zorgkantoor.

Het pgb leidt vanouds tot discussie over fraudegevoeligheid en beperking van de toegang tot een persoonsgebonden budget. Bezuinigingen op de zorg hebben ook gevolgen voor het pgb. Lees meer in het dossier Persoonsgebonden budget>>

Beheersing kosten

Veel mensen die intensieve zorg nodig hebben maken gebruik van de mogelijkheid om met de pgb-subsidie zelf zorg in te kopen. De aanvraag van pgb’s leidde in het verleden tot hoge zorgkosten. Er is ook kritiek omdat het pgb fraudegevoelig zou zijn. Van Rijn heeft nu een grens gesteld aan het pgb-budget in de Tweede Nota van Wijziging voor het wetsvoorstel langdurige zorg. ‘Deze systematiek verhoogt de beheersbaarheid van de kosten’, aldus de staatssecretaris in de brief.

Overhevelen

Het is wel mogelijk om bij een tekort aan geld in de ene regio voor het verstrekken van een pgb, te schuiven met het pgb budget uit een andere regio, zegt Van Rijn: ‘…dan zal worden nagegaan of het mogelijk is om onbenutte financiële ruimte binnen de eigen regio of van andere regio’s in te zetten.’ Het is echter niet gemakkelijk om zorgkantoren ertoe te bewegen “hun budget” overhevelen naar een andere regio.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Lees de toelichting op Tweede Nota van Wijziging Wlz >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niks nieuws dus. Gewoon meer nadruk leggen op verantwoordelijkheid.
    Nagelaten wordt hier echter om delegatie en mandaten onwrikbaar
    vast te leggen! Wordt weer fijn harrewarren als er overgeheveld moet
    worden.
    Maar wie was er ook alweer ziek en hulpbehoevend?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.