Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Gemeenten bezuinigen te veel op Wmo’

Vakcentrales FNV, CNV en VCP willen dat gemeenten stoppen met méér te bezuinigen op de huishoudelijke verzorging dan de taakstelling. FNV krijgt signalen dat gemeenten meer bezuinigen dan het kabinetsbeleid vereist op huishoudelijke zorg en dagbesteding. Dat blijkt uit een open brief aan alle colleges van burgemeesters en wethouders.
‘Gemeenten bezuinigen te veel op Wmo’
Foto: ANP

De bezuinigingen van gemeenten op de huishoudelijke hulp gaan verder dan de 32 procent die de overheid heeft vastgesteld. Aldus de vakcentrales in een open brief aan alle colleges van B en W. De hulp aan ouderen wordt aangetast en tienduizenden huishoudelijke hulpen verliezen hun baan. In oktober bepalen de meeste gemeenten hun beleid over de huishoudelijke zorg. ‘Wij krijgen zeer verontrustende signalen,’ aldus een woordvoerder van de FNV. ‘Drie gemeenten in Flevoland, Noordoostpolder, Steenwijkerhout en Urk hebben al aangegeven dat zij de huishoudelijke zorg helemaal gaan wegbezuinigen.’ Ook op de begeleiding en dagbesteding voor gehandicapten en ouderen wordt gekort.

Signalering

De huishoudelijke verzorging wordt in de toekomst alleen maar belangrijker, omdat ouderen langer thuis zullen wonen, aldus de vakcentrales. Dan kan er niet tegelijk fors bezuinigd worden op de huishoudelijke verzorging. ‘Medewerkers in de huishoudelijke verzorging hebben naast de bekende schoonmaaktaken voor honderdduizenden ouderen, vaak ook een vertrouwens- en signaleringsfunctie. Ouderen zien uit naar de komst van de medewerker, een basis in hun vertrouwde leven. Die vertrouwens- en signaleringsfunctie zien als een kostenpost, is schaamteloos en past niet in een fatsoenlijke gemeente’, schrijven de vakcentrales in de brief.

Gemeenten zoeken massaal naar een alternatieve en goedkopere vorm van huishoudelijke hulp. Dit zegt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland. Hij ervaart dat zeker de helft van de gemeenten waarin Buurtzorg Nederland actief is, stopt met huishoudelijke zorg in de huidige vorm. Lees meer >>

Banenplan

Door de bezuinigingen zullen tienduizenden, veelal laag opgeleide mensen, hun baan verliezen. De vakcentrales noemen dit ‘een drama’, want deze mensen hebben geen alternatief. Daarom pleiten de vakbonden voor een Banenplan voor de Zorg. Ook attenderen zij gemeenten gebruik te maken van de door het Rijk beschikbaar gestelde extra geld om de overgang geleidelijk te laten verlopen.

Aanbesteden

De vakcentrales spreken hun zorgen uit over de aanbesteding van huishoudelijke zorg. Zij wijzen de gemeenten erop dat dit niet meer verplicht is. Volgens de bonden laten veel gemeenten zich leiden door de meest gunstige prijs in plaats van kwaliteit. Een ‘race to the bottom’ noemen ze dit in de brief. Met aanbestedingen zijn juist hoge kosten gemoeid. Volgens de vakcentrales gaat van elke Wmo-euro er 11 cent verloren door aanbestedingskosten.

Alfahulpen

Alfahulpen doen precies hetzelfde werk als andere thuiszorgmedewerkers, maar hebben geen volwaardige werknemersstatus. De vakbonden wijzen op het onlangs uitgebrachte advies van de commissie Kalsbeek om deze schijnconstructies wettelijk onmogelijk te maken. In september komt de regering met een standpunt hierover. Mocht er geen verbod komen, dan schromen de vakcentrales niet om concrete zaken voor de rechter te leggen.

Het kabinet heeft in het overleg met sociale partners eind 2012 afgesproken een commissie te laten adviseren over een mogelijke verbetering van de positie van huishoudelijke hulpen. Nu heeft de huishoudelijke hulp minder rechten dan andere werknemers. Lees meer >>

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.