Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Gemeenten moeten welzijnswerk ontzien’

Vakband Abvakabo FNV roept welzijnswerkers op de wethouder van hun woonplaats te vragen niet meer te bezuinigen op het welzijnswerk. Het welzijnswerk is volgens de vakbond cruciaal voor een stabiele samenleving. ‘Door er verder op te bezuinigen stort ons sociale bouwwerk in elkaar.’
‘Gemeenten moeten welzijnswerk ontzien’

Welzijnswerkers kunnen daartoe een virtuele bel luiden op welzijnnietzijn.nl en een petitie tekenen. De Abvakabo FNV gaat met deze petities in oktober de gemeenten vragen om een covenant te tekenen waarin afspraken staan over het verbeteren van de kwaliteit in de welzijnssector. Ook wil de vakbond afspreken dat gemeenten bij bezuinigingen het welzijnswerk zoveel mogelijk ontzien.

Aanbevelingen
De belangrijkste aanbevelingen van de bond zijn: zorg voor voldoende autonomie van professionals en een goede verantwoording, gebruik het Boskoopmodel als alternatief voor de Europese aanbestedingsprocedure, kijk kritisch naar bezuinigingen op welzijn en voor ruimte voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Bron: Abvakabo FNV

2 REACTIES

 1. Beste Maartje,
  Die verantwoordelijkheid kan wel van ons allemaal zijn, maar er zijn nou eenmaal burgers die het niet op eigen houtje voor elkaar krijgen. Er blijft een groep die ondersteuning nodig heeft. Wij zijn voor vernieuwing, eigen kracht, uitgaan van de burger. Vandaar ook bijvoorbeeld ons actieprogramma met beroepsverenigingen en werkgevers: http://tiny.cc/yr2jlw. Maar tegelijkertijd constateren wij dat organisaties en medewerkers dan wel de kans moeten krijgen om te vernieuwen. En bij zo’n 10.000 ontslagen in de afgelopen jaren lijkt me daar geen sprake van.
  Daarnaast hebben wij de overtuiging dat welzijnswerk te onzichtbaar is. Met onze campagne zetten wij een eerste stap om hier verandering in te brengen, en welzijn de waardering te laten krijgen die het verdient.
  Met vriendelijke groet,
  Matthijs van Manen
  Abvakabo FNV

 2. Lees alle reacties
 3. Mooie woorden van de vakbond. Wat zij natuurlijk bedoelen is dat de verantwoordelijkheid voor een leefbare samenleving er een is van ons allemaal en niet alleen van de Welzijnsprofessional, dat die professional er is om ons te ondersteunen en niet om het van ons over te nemen, dat we heel veel zelf kunnen en dat we daar trots op mogen zijn. En dat we, als we ons dat realiseren en weer op die manier gaan samenleven, we op de kosten van Welzijn kunnen bezuinigen en dat daar niks mis mee is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.