Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldprijs voor goed vrijwilligersproject

Vrijwilligersorganisatie Netwerk Dien je stad won vorig jaar een Meer dan handen Vrijwilligersprijs. Door de prijs heeft de organisatie veel nieuwe contacten gelegd. Ook helpt het de organisatie jongeren begeleiden die zelf een vrijwilligersproject opzetten.
Geldprijs voor goed vrijwilligersproject


Netwerk Dien je Stad
is een lokaal vrijwilligersnetwerk dat bestaat uit jongeren die zich inzetten voor mensen in hun omgeving. De jury noemde het project een voorbeeld van Wmo 2.0. ‘Het netwerk maakt jongeren warm voor vrijwilligerswerk door ze te activeren in hun eigen, directe omgeving aan de slag te gaan. Dien je Stad weet het netwerk goed te activeren en heeft daardoor een indrukwekkend bereik’, aldus het juryrapport.

Contacten

‘Ondertussen is het lokale Netwerk Dien je Stad geen project meer, maar een groot netwerk,’ zegt initiatiefnemer Eelke Dekens. Het netwerk heeft er veel vrijwilligers bij gekregen en veel nieuwe contacten gelegd door de prijs. Ook buiten hun eigen stad, Ede, is de jongerenstichting actief.

Inschrijven

Voor dit jaar kunnen organisaties zich vanaf 19 mei  inschrijven voor de Meer Dan Handen vrijwilligersprijzen. Het doel van de prijs is om de grote verschillen tussen vrijwilligersactiviteiten bekend te maken en de waardering uit te spreken naar vrijwilligers. De prijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS, en worden ondersteund door Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij. De organisatie ligt in handen van Movisie.

Prijs

Organisaties,  projecten en burgerinitiatieven die meedoen, kunnen een geldprijs van 5.000 euro winnen. Dit jaar worden de start-ups beloond. Het gaat om uitgewerkte ideeën of projecten die maximaal één jaar bestaan op moment van inschrijven. Dat kunnen overigens wel projecten zijn van organisaties die al langer bestaan. Bedrijven en gemeenten kunnen ook meedingen naar een prijs en dit jaar wordt voor het eerst een passieprijs uitgereikt aan een persoon die heel belangrijk is geweest voor een initiatief.

Jongeren

‘Wij hebben het prijzengeld gebruikt om jongeren te begeleiden om hun eigen netwerk of initiatief op te zetten onder hun eigen naam. Dit doen we vanuit het landelijke Inspiratienetwerk TijdVoorActie. We verbinden jongereninitiatieven met elkaar,’ zegt Dekens. ‘In de toekomst willen wij juist andere netwerken ondersteunen. We vinden het belangrijk dat samenleven echt een levensstijl wordt. Dit willen wij samen met jongeren vormgeven’.

Burgerschap

De jury let bij de prijs voor gemeenten op of zij actief burgerschap stimuleren. Bij de vrijwilligersprojecten is het belangrijk dat de projecten een voorbeeldfunctie hebben en of een project overdraagbaar is. Daarnaast kijkt de jury naar wat een project nog meer oplevert. Dit kan gaan om competentieontwikkeling bij vrijwilligers of het verbinden van verschillende partijen. Om in aanmerking te komen voor de VriendenLoterij Passieprijs moet iemand onmisbaar zijn geweest voor het project of het idee.Ook jouw project een boost geven? Inschrijven voor de Meer Dan Handen vrijwilligersprijzen  kan tot 1 oktober 2014. Op 1 november worden de genomineerden bekendgemaakt. Op een feestelijke bijeenkomst  op 8 december 2014 is de prijsuitreiking. Inschrijven kan hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.