Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg slaat alarm bij Van Rijn

De gehandicaptenzorgsector merkt niets van de beloofde zachte landing van de transitie. Dat schrijft voorzitter Heleen Dupuis van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit de meldingen die de VGN tot nu toe heeft binnengekregen, blijkt volgens vakblad Zorgvisie dat er talrijke problemen zijn voor zorgaanbieders.
Gehandicaptenzorg slaat alarm bij Van Rijn
Foto: ANP

De VGN startte een maand geleden met een meldpunt op haar website waar inmiddels zeventig meldingen van 29 instellingen zijn binnengekomen. Uit de meldingen blijkt dat in zeker 33 gemeenten kortingen op het Wmo-tarief worden gehanteerd van 25 tot 67 procent. Bij deze meldingen valt op dat de betreffende gemeenten verwachten dat voor de zeer gereduceerde tarieven wel dezelfde kwaliteit geleverd kan worden. Bovendien komen de kortingen ondoorzichtig tot stand en zijn ze niet gerelateerd aan de reële kostprijs. Gemeenten gebruiken in sommige gevallen als argument voor het korten op de Wmo-tarieven het feit dat ze niet op bestaande persoonsgebonden budgetten (pgb’s) kunnen korten.

Voorschot

Bovenop het gebrekkige zorginkoopbeleid van gemeenten nemen ook de zorgkantoren in het Wlz-deel van de zorg een voorschot op de bezuinigingen door harder te korten op zorgzwaartepakketen dan was afgesproken. Ze stellen ook onredelijke eisen bij hun inkoop. Bijvoorbeeld een VOG-verklaring van de rechtspersoon, zonder dat er voldoende tijd is om dit document aan te vragen.

Jeugdzorg

Ten slotte ontstaan er ook specifieke problemen voor specifieke doelgroepen. Een aantal gemeenten weigeren logeerhuizen voor volwassen met een beperking te vergoeden. En in de Jeugdzorg stapelen de problemen zich ook op, van een stijging van de administratieve lasten tot een negatief arbeidsmarkt effect voor medewerkers. VGN-voorzitter Heleen Dupuis hoopt zo snel mogelijk een aantal van deze klachten recht te kunnen zetten in overleg met VWS.
Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.