Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gehandicapten gaan het niet redden met AWBZ-plannen’

Een groot deel van de mensen met een verstandelijke handicap die volgens de nieuwe AWBZ-plannen zelfstandig moeten gaan wonen, zal dat niet redden. Dat concludeert prof.dr. Heleen Evenhuis, hoogleraar Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten uit een wetenschappelijke analyse.
‘Gehandicapten gaan het niet redden met AWBZ-plannen’
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

53 Procent van de volwassen (50+) die nu in een instelling woont, wordt met de nieuwe regels gedwongen om met ondersteuning van mantelzorgers, huishoudelijke hulp en thuiszorg weer semi-zelfstandig te wonen, zo vertelt de hoogleraar aan Zorgvisie. Het gaat om verstandelijk gehandicapte 50-plussers uit ZZP-categorie 1 tot en met 4. Dat zijn vooral mensen met een matige of lichte verstandelijke handicap, die nu in groepshuizen wonen.

Boodschappen

De hoogleraar, verbonden aan het Erasmus MC, stelt dat zelfstandig bestaan voor deze groep niet mogelijk is. Uit de analyse blijkt dat veel van deze mensen niet zelfstandig boodschappen kunnen doen, eten kunnen maken, de was kunnen doen en met geld om kunnen gaan. Door een opeenstapeling van beperkingen en chronische ziekten hebben zij bovendien veel zorg nodig. En dat is te veel gevraagd voor de mantelzorgers en thuiszorg, meent Evenhuis.

Beoordelen

Evenhuis pleit ervoor om de zorg voor ZZP-VG 4 in de AWBZ te houden. Mensen in ZZP-VG 1-3 zouden individueel beoordeeld moeten worden. De bevindingen van de analyse zijn naar de Tweede Kamer gestuurd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.