Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Geen hoger loon in ruil voor verslechtering cao VVT’

De motie van Kamerlid Renske Leijten (SP) over de cao-onderhandelingen in de zorg, heeft steun gekregen van de Tweede Kamer. Leeftijdsregelingen en de mogelijkheid tot scholing mogen niet uitgeruild worden tegen meer loon.
'Geen hoger loon in ruil voor verslechtering cao VVT'

De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, zijn half september opnieuw vastgelopen. Het overleg dat maart dit jaar startte, liep voor de zomer vast. Na de zomer is het weer opgepakt, maar de bonden en werkgeversorganisatie kunnen het niet eens worden.

Onjuist
ActiZ, de organisatie voor zorgondernemers, stelt dat de vakbonden onjuiste informatie over de onderhandelingen verspreiden. Het conflict tussen werkgevers en bonden gaat over de hoogte van het salaris, niet over scholing en leeftijdsuren. ‘De bonden hebben de werknemers en de Tweede Kamer vorige week bestookt met onjuiste informatie’, aldus de werkgeversorganisatie. Dat leidt tot negatieve beeldvorming voor de zorgsector, vindt ActiZ.

Welles nietes
Het ontbreken van een goede cao zorgt juist voor imagoschade, reageert vakbond NU ’91. ‘Maar zo wordt het een welles-nietes spelletje. De huidige cao loopt in maart 2011 af, en voor die tijd moeten we tot een akkoord komen dat recht doet aan de sector’, zegt Rolf de Wilde, cao-onderhandelaar bij NU ’91.

Geld
Het belangrijkste overgebleven geschilpunt volgens de werkgeversorganisaties ActiZ en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) is het loon. En niet de scholing en leeftijdsuren, zoals de bonden beweren. Er is wel overeenstemming over het vervangen van het leeftijdsverlof door een ‘persoonlijk levensfase budget’. Een compromis over of de werknemers het leeftijdsverlof in uren, levensloopregeling of in geld krijgen ontbreekt nog. De werkgevers willen dat de zorgprofessionals daarin zelf kunnen kiezen.

Gezond werken
‘Wij willen dat juist niet’, zegt De Wilde (NU ’91). ‘De verleiding is groot om voor het geld te kiezen. Dan koopt men een tweede televisie, terwijl het leeftijdsverlof ervoor is om op een gezonde manier te kunnen blijven werken.’ Over de hoogte van dat persoonlijk levensfase budget zijn de bonden en de werkgevers het ook nog niet eens.

Motie
Renske Leijten is blij dat een meerderheid in de Tweede Kamer haar motie steunt (Pvda, GroenLinks, PVV).  ‘De werkgevers willen dat werknemers verslechteringen in leeftijdsregelingen en scholing accepteren, in ruil voor een kleine loonstijging. Mensen van boven de 55 jaar moeten dan, na vaak al 30 hard werken in de zorg, verplicht nachtdiensten draaien. Dat zie ik de zorgbestuurders nog niet doen. Ook scholing staat op de tocht, de rekening is voor het personeel zelf.’

Loonmutatie
Het is nog niet duidelijk wanneer de partijen weer om de tafel gaan. Wel zou ActiZ volgens De Wilde haar leden oproepen om per januari een loonmutatie door te voeren. Hoe hoog die is, is nog niet bekend, aldus de onderhandelaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: ANP/Marcel Antonisse

5 REACTIES

 1. De CAO is begin 2010 verlopen! Het is wel erg gemakkelijk om te stellen dat de CAO met een jaar is verlengd. Loopt de CAO lekker door als Actiz noch de bonden deze opzeggen? Hoe houd ik de zorg rustig en dom. Alle opgebouwde rechten worden verkwanseld. We houden niets meer over dat de zorg aantrekkelijk maakt. Als we zelf niet opkomen voor onze rechten, zijn we overgeleverd ‘aan de goden’. Er wordt een ‘kat en muisspel’ gespeeld en wij zijn de inzet. We worden niet gewaardeerd door de politiek maar als melkkoe gebruikt. Als de CAO verschraald stap ik uit de zorg!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik sluit me aan bij Jansje, en kom op voor alle huishoudelijke hulpen , die voor een appel en ei zeer goed werk leveren .Tot mijn ontzetting lees ik in binnenlands bestuur dat de gemeente wmo geld overhouden !! was het niet zo dat het vak uitgekleed verschraald en versobert is , in minder uren meer doen ,geen tijd voor een bakkie troost met de client, en tja ook nog een cao die niet van de grond komt …EISTIJD.

 4. Ik wil het volgende rechtzetten: ActiZ noch de bonden hebben de CAO VVT opgezegd. De huidige cao is daardoor met 1 jaar verlengd tot 1 maart 2011. De onderhandelingen betreffen dus een wijziging van de lopende CAO VVT
  Tot sot: de informatie waarop de motie is gebaseerd is onjuist en schept daarom een onjuist beeld.

 5. Juist de cao is al verlopen, misschien handig om al voor 2012 ook maar meteen te onderhandelen.Ik begrijp niet waarom er pas onderhandelt gaat worden op het moment dat de cao is afgelopen en men niet bv 3 maanden ervoor al gaat onderhandelen.
  En laten we het over de salarissen maar helemaal iet hebbben.Als je een vakman laat komen voor schilder,metselwerk of i.d betaal je gauw 37.50 per uur.Dat betaalt onze werkgever nog niet naast. de lasten van het bruto loon!.Oefenen wij dan geen vak uit ?Ik dacht het wel, onze huur hypotheek .d gaat ook gewoon door en de tijd van Florence NIghtingale is voorbij ! We hebben geen roeping maar oefenen een beroep uit.
  Een beroep, wat je net als ieder ander beroep met plezier moet doen. Maar ook onze beroepsgroep mag en moet fatsoenlijk beloont worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.