Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra aandacht voor kindermishandeling buiten gezin

Extra aandacht voor signalen van kindermishandeling buiten het gezin of de school kan helpen bij de aanpak van kindermishandeling. Dit blijkt uit onderzoek in drie gemeenten naar veiligheid in buurthuizen, sportclubs en tijdens onderwijs in moskeeën.
Extra aandacht voor kindermishandeling buiten gezin

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) deed een inventarisatie in de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Daar werd in 2011 bij 3.350 kinderen, volgens de werkwijze van GGD Den Haag, navraag gedaan naar de veiligheid in de sociale leefomgeving. In de Hofstad zijn twaalf signalen over kindermishandeling tijdens koranonderwijs geregistreerd, in Rotterdam vijf signalen (drie over koranonderwijs, twee over karateles). In Eindhoven zijn geen signalen naar voren gekomen.

Beperkt

Het is een beperkte proef, stelt het NJi. Het is dus moeilijk om deze resultaten landelijk te vertalen. Maar aantal signalen in Den Haag ligt beduidend lager dan in 2009, vermoedelijk als gevolg van de nieuwe werkwijze, aldus de onderzoekers.

Meldcode

Minister Leers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten concluderen in een brief aan de Tweede Kamer dat deze aanpak bij kan dragen, naast de aandacht die er al is voor het signaleren van kindermishandeling, zoals de verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij vinden wel dat het aan de beroepsorganisaties in de jeugdgezondheidszorg is om te beoordelen of deze werkwijze ook opgenomen moet worden in de bestaande JGZ-richtlijn.

Bron: Rijksoverheid/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.