Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effectieve interventies: grootschalig kennisoffensief samen met universiteiten

In de sociale sector zijn professionals steeds meer op zoek naar werkwijzen die bewezen effectief zijn. De afdeling Trends en Onderzoek van MOVISIE is onder de naam 'Effectieve interventies in de sociale sector' een vijfjarig project begonnen waarbij methodieken en werkwijzen worden onderzocht op effectiviteit.
Effectieve interventies: grootschalig kennisoffensief samen met universiteiten

‘Effectieve interventies’ heet de website die MOVISIE begin november heeft gelanceerd. Belangrijk onderdeel van het project is een databank, waarin zoveel mogelijk kennis over methodieken en werkwijzen wordt verzameld.

Daarnaast nodigt het kennisinstituut in 2008 acht onderzoekers van vijf universiteiten uit om met kwalitatief onderzoek meer te weten te komen over wat wel en wat niet werkt. Doel is de werkzame factoren en effectieve elementen in de sociale sector in beeld te brengen.

Overzicht methodieken
‘We willen een beeld krijgen van het methodisch werken in de sociale sector,’ zegt Peter Rensen, die samen met Astrid van der Kooij het project leidt. ‘Zo’n overzicht is nuttig, want de neiging bestaat om steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Ook blijven goede methodieken liggen, terwijl ze heel goed door professionals gebruikt zouden kunnen worden.’

Wetenschappelijk
Kwalitatief onderzoek is de basis voor de toenemende kennis over effectiviteit van interventies. Acht onderzoekers gaan op zoek naar een wetenschappelijke onderbouwing voor effectieve werkwijzen in de praktijk. De onderzoekers gaan kijken wat er in de praktijk gebeurt. Ze interviewen professionals en cliënten en signaleren knelpunten en oplossingen. Met deze kennis kunnen reeds toegepaste methoden worden verbeterd en nieuwe methoden ontwikkeld.

Thema’s Wmo
Het onderzoek richt zich op een aantal specifieke thema’s van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zoals actief burgerschap, ondersteuning van mantelzorgers en maatschappelijke activering. Hoogleraar Evelien Tonkens doet bijvoorbeeld onderzoek naar verschillende aanpakken om het sociaal netwerk te versterken van mensen met een beperking die in een ‘gewone’ woonwijk wonen.
Hoogleraar Trudie Knijnonderzoekt methoden van werving en begeleiding van vrijwilligers in de zorg.

Ruimte eigen invulling
oel van Effectieve interventies is de professionaliteit in de sector te ondersteunen. In de databank kunnen professionals zoeken op verschillende doelgroepen of via de eigen discipline. Individuele werkers en instellingen kunnen de informatie gebruiken om een passende methode of werkwijze te kiezen. De professional houdt ruimte voor eigen invulling.

Beter in meedoen
Het project ‘effectieve interventies’ maakt onderdeel uit van het bredere programma ‘Beter in meedoen’, geïnitieerd door het ministerie van VWS. Doel is vernieuwing en verbetering van de kwaliteit van de uitvoering van de Wmo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.