Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op acht kinderen groeit op in armoede

Het aantal gezinnen met een inkomen onder bijstandsniveau is in 2014 vrijwel gelijk gebleven aan 2013, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Wel groeit de groep kinderen dat groot wordt in een huishouden met een langdurig laag inkomen.

Een op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om 421.000 kinderen, van wie er 131.000 deel uitmaken van een gezin dat langdurig van een laag inkomen moet zien rond te komen. Vooral bij niet-westerse huishoudens en eenoudergezinnen is het armoederisico opgelopen.

Honger
‘Dat betekent dat op een schoolklas van zo’n dertig kinderen, er vier met armoede te maken hebben, van wie één langdurig’, zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS woensdag. ‘Dat wil niet zeggen dat die kinderen honger lijden, maar wel dat ze lang niet altijd gezond eten’, zei van Mulligen. Bovendien zit bijvoorbeeld sporten, muziekles of meegaan op schoolreisje er vaak niet in voor deze groep.

Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem dat zij
steeds vaker bij cliënten tegenkomen.

Meedoen
Vanuit de overheid is geld beschikbaar om arme gezinnen te helpen. Deze toeslagen kunnen helpen de vaste lasten, zoals de zorgpremie en de woninghuur, te verlichten. Maar dat neemt niet weg dat de drempel om mee te doen in de maatschappij hoog blijft.

Misdrijf
Bovendien kampen mensen met een laag inkomen vaker dan gemiddeld met een slechte gezondheid en zijn ze vaker verdachte of slachtoffer van een misdrijf. Ze hebben ook minder vertrouwen in hun medemens en in gezaghebbende instituties. ‘Dat is niet makkelijk op te lossen met wat extra geld’, zei Van Mulligen.

Zorgelijk
Dat meer kinderen in ons land in armoede leven, terwijl het aantal huishoudens op of onder het bestaansminimum niet verder toeneemt, is ook voor de toekomst een punt van zorg. Wie als kind met geldzorgen wordt geconfronteerd, loopt volgens het CBS meer risico om op latere leeftijd in een vergelijkbare situatie terecht te komen.

Veel mensen op het bestaansminimum krijgen deze maand te maken met de verrekening van toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg. Dat kan ertoe leiden dat vooral mensen op het bestaansminimum in januari 2016
in grote problemen komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.