Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dubbele afspraken cao VVT

Voor een deel van de thuiszorg, de huishoudelijke verzorging, zijn er nu twee verschillende afspraken van kracht. ‘Onbegrijpelijk’, vindt ActiZ uit het ene kamp. BTN en Abvakabo FNV uit het andere kamp vragen desnoods Asscher hun afspraken algemeen bindend te verklaren.
Dubbele afspraken cao VVT
Foto: ANP Photo

Na de instemming van de achterban van vakbonden CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91, heeft nu ook de achterban van werkgeversorganisatie ActiZ ingestemd met de cao VVT, waarover in december een akkoord werd bereikt. Deze cao geldt voor 450.000 werknemers in de VVT sector, de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg van de ruim 420 zorgorganisaties die lid zijn van ActiZ. Vlak voor de goedkeuring van de cao VVT bereikten twee andere partijen: vakbond Abvakabo en de kleine werkgeversclub BTN, een akkoord over hun eigen afspraken voor een cao,  maar alleen voor de huishoudelijke hulpen.

Werkgelegenheid

Volgens de cao VVT krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 0,8% van het jaarsalaris 2013 en in 2014 een loonsverhoging van 1,2%. Ook zullen nulurencontracten beperkt worden. Verder is afgesproken dat ActiZ en de vakbonden samen verder zullen werken aan het werkgelegenheidsplan om zoveel mogelijk van de tienduizenden ontslagen op te vangen.

Bekijk hier wat de belangrijkste elementen in de cao VVT zijn >>

Aparte afspraken

Tijdens de onderhandelingen in december verliet vakbond Abvakabo FNV de onderhandelingstafel. BTN, belangenbehartiger voor de thuiszorg, stapte half november al uit de cao-onderhandelingen. BTN en Abvakabo FNV hebben nu aparte afspraken gemaakt voor de medewerkers in de huishoudelijke hulp die in dienst zijn bij lidorganisaties van BTN (zo’n 150 zorgorganisaties). De afspraken zijn als volgt:

  • Een minimumloon (FWG15) voor medewerkers in de huishoudelijke hulp
  • Er komt een einde aan de alfaconstructie waarbij medewerkers zonder sociale rechten en zonder cao werken
  • Nulurencontracten worden verboden, medewerkers krijgen een contract met een vast aantal uren aangeboden.
  • Er komt er geen structurele loonstijging om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden,
  • Een groot deel van de medewerkers krijgt echter wel een loonsverhoging over 2015 en 2016 omdat zij in een andere beloningsschaal ingedeeld worden

Bindend

Voor een deel van de thuiszorg, de huishoudelijke verzorging, zijn nu dus twee verschillende afspraken van kracht. Abvakabo FNV en BTN zeggen dat ze liever tot één gezamenlijke cao komen. Als dat niet lukt, zullen ze minister Asscher vragen om de door hen gemaakte afspraken bindend te verklaren voor de hele huishoudelijke zorgsector. ActiZ vindt het ‘onbegrijpelijk’. ‘Voor zowel zorgorganisaties als zorgmedewerkers betekent deze situatie geen verbetering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.