Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doel en effect van sociale wijkteams vaak onduidelijk

Gemeenten rekenen sociale wijkteams vooral af op kostenvermindering. Of ze inhoudelijk effectief zijn, wordt nauwelijks aangetoond. Dat blijkt uit onderzoek van Vasco Lub en Silke van Arum.
Doel en effect van sociale wijkteams vaak onduidelijk
Foto: ANP Photo

De verwachtingen van de sociale wijkteams zijn hooggespannen, maar hoe potentieel effectief zijn sociale wijkteams? Vasco Lub (Bureau voor Sociale Argumentie) en Silke van Arum (Movisie) deden onderzoek. Daaruit blijkt dat er een heldere, concrete visie op de doelen van de wijkteams vaak ontbreekt. Ook zijn de beleidsnota’s over deze teams te algemeen en missen ze lokale inkleuring.

Burgerkracht

‘Gemeenten blijken de teams vooral te zien als hét middel om burgerkracht aan te boren’, zegt Lub. ‘Dat verbaasde ons, want wij dachten dat sociale wijkteams een antwoord zijn op het niet slagvaardig opereren van professionals. Dat ze moeten voorkomen dat er bij gezinnen twintig verschillende mensen over de vloer komen.’ Maar hierover hebben de onderzoekers weinig teruggevonden.

Generalisten

Een andere observatie is dat in de beleidsnota’s veel als vaststaand feit wordt gepresenteerd. Leden van sociale wijkteams zijn ‘specialistische generalisten’ die blijkbaar voldoende beschikbaar zijn, want nergens staat wat er moet gebeuren om ze te creëren, aldus de onderzoekers.

Basis

Zeker bij iets nieuws als sociale wijkteams is een beleidsnota belangrijk, benadrukken de onderzoekers. Dat moet een heldere basis zijn om op terug te kunnen vallen. ‘Bij te veel algemeenheden en onduidelijkheid loop je het risico op willekeur. En als de doelen niet helder zijn, waar reken je een team dan op af?

Waar de onderzoekers zich vooral zorgen over maken is de wijze waarop tot nu toe de effectiviteit van sociale wijkteams zijn beoordeeld. Lees het uitgebreide interview met Lub en Arum in Zorg + Welzijn Magazine van januari 2014.

 

Sportprojecten leren probleemjongeren normen en waarden en bovendien is het goed voor je gezondheid. Toch? Een dergelijke redenering is vaak aanleiding voor een nieuw project in de wijk. Maar wetenschappelijk houdbaar is het niet. Socioloog Vasco Lub deed onderzoek en concludeerde: de meeste interventies op het gebied van leefbaarheid in de wijk zijn ingegeven door intuïtie in plaats van effectiviteit. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.