Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

De dorpsondersteuner is goedkoper dan eenzame mensen

De zorgkosten nemen af als de dorpsondersteuner actief is in het dorp. Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health. Ouderen wonen langer thuis, hebben meer sociale activiteiten, betere informele zorg en minder huisartsbezoeken. Leefbaarheid is de taak van de gemeente en dat kost de overheid geld.
foto AdobeStock

Dorpsondersteuner Marian Beltman is de spil in het Oost-Groningse dorpen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen. Ze signaleert en koppelt kwetsbare ouderen aan vrijwilligers die allerhande hand- en spandiensten verrichten: een klusje in huis of tuin, een spelletje of een wandeling. Als het nodig is, verwijst ze door naar professionele hulp. Beltman is de spin in het web van het project ‘Wedde dat ’t Lukt’ waarbij inwoners van Wedde, Veelerveen en Vriescheloo elkaar helpen om zo lang

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
 • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

2 REACTIES

 1. Leefbaarheid is de taak van de gemeente en dat kost de overheid geld………….
  tenzij het als een verdienmodel word gezien dat door een vroegtijdige interventie een besparing word bewerkstelligd.
  stel , een persoon heeft een veelvoud aan indicaties nodig om tot een bepaald doel te komen, hier meer dan een jaar mee bezig, heeft meerdere hulp verleners “Nodig”,
  kost al snel 150.000, dan ben je er nog niet, heb je allen nog maar papier verzameld.
  luister eens goed naar deze personen, bied eerst hulp aan zonder eerst al die indicaties te verzamelen alvorens te handelen, bied eerst de hulp en ga dan pas met papier aan de gang, een omgekeerde wereld, uit ervaring weet ik dat het “WERKT”

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Carolien,
  Als het minder kost voor senioren, gehandicapten, chronisch zieken en zieken om thuis te blijven in plaats van gedwongen te wonen in een verpleeghuis, waarom maakt het Nederlandse bestuursbeleid het dan zo onbetaalbaar om in aanmerking te komen voor Wlz-PGB-ondersteuning, vooral wanneer ze een geldige 24/7 indicatie van het CIZ Het is heel moeilijk te begrijpen waarom andere overheidsinstanties weigeren C.I.Z. Indicaties door iemand te dwingen Zorg in Natuur (ZIN) te accepteren dat slechts 1 uur per dag toestaat voor verpleging en 3 uur per week voor huishoudelijke hulp. Hoe moet iemand een 24/7 of 168 uur per week verzoenen met 10 uur per week?
  Waarom zijn geen andere Nederlandse Zorginstellingen verplicht om thuisondersteuning aan te bieden voor, tenminste, niet-verpleegkundige gekwalificeerde zorgverleners?
  Met vriendelijke groet,
  C.M.J.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.