Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CIZ zal zelf veel minder indicaties stellen

De komende drie jaar komen bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) meer dan 400 banen te vervallen. Met minder werknemers bij het CIZ, zullen zorgaanbieders zelf steeds meer indicaties stellen. Aanvragen voor een AWBZ-indicatie moeten zo sneller verlopen en minder bureaucratisch worden.
CIZ zal zelf veel minder indicaties stellen

Door Alexandra Sweers – Het kabinet gaf het CIZ de opdracht 25 miljoen te bezuinigen tot 2012. Bij het CIZ werken op dit moment 2819 mensen. Tijdens het laatste kwartaal van 2009 zullen er 283 arbeidsplaatsen verdwijnen. Een reorganisatie volgt. Doel daarvan is de administratieve belasting voor cliënten en zorgaanbieders aanzienlijk te verminderen.

Steekproeven
‘We gaan meer werken met een taakmandaat’, zegt woordvoerder Eric Spee. Het CIZ gaat zelf alle eerste en complexe indicaties stellen. De tweede en volgende indicatieaavragen worden behandeld door gemandateerde zorgaanbieders. ‘De zorgaanbieders behandelen nu al 20 procent van de indicatieaanvragen. Dat controleren wij steekproefsgewijs. De resultaten zijn goed.’ Spee legt uit dat het vooral gaat om professionals in de intramurale zorg en de thuiszorg.

Zelfindicatie
De zorgaanbieders behandelen de indicatieaanvragen via standaard indicatieprotocollen, de zogenaamde SIP’s. ‘Dat zijn strikte protocollen die het CIZ volgens de beleidsregels van het ministerie van VWS heeft gemaakt’, aldus de woordvoerder. Ook ontwikkelt het CIZ een systeem van zelfindicatie. Zorgvragers kunnen daarmee een indicatie aanvragen via internet. Zo kan de zorgvrager al veel voorwerk doen, waardoor de aanvraag een stuk sneller en simpeler verloopt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.