Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao W&MD weer vastgelopen

Er is geen akkoord bereikt over een nieuwe cao W&MD. De MOgroep en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak voerden op donderdag 27 oktober opnieuw overleg, maar konden niet tot overeenstemming komen. De vakbonden hebben aangegeven de staking van 1 november te laten doorgaan. Dat meldt de MOgroep.
Cao W&MD weer vastgelopen

Tijdens de ledenvergadering eerder vorige week, stelden de leden van de MOgroep het mandaat vast voor een cao voor de jaren 2011 en 2012. ‘Tijdens deze vergadering gaven de leden aan, dat vanwege de forse bezuinigingen in de sector, de overgangsregeling wachtgeld als een molensteen drukt op de financiën en tot veel extra ontslagen leidt, zo laat de MOgroep weten.

Wachtgeld
De MOgroep wil de overgangsregeling wachtgeld versoberen en de voorwaarden om voor wachtgeld in aanmerking te komen verscherpen. ‘Een koude douche’, zo noemt de Abvakabo het mandaat dat ‘krapper dan ooit’ is. 

Geen loonbod
Tijdens het overleg met de vakbonden bleek dat over de voorwaarden wel afspraken gemaakt konden worden, evenals over mogelijkheden om werknemers van werk naar werk te helpen. Over de mogelijkheden om de hoogte van de wachtgelduitkering te verlagen en over het (op termijn) afschaffen van de overgangsregeling wachtgeld voor werknemers tussen de 50 en 55 jaar, viel echter niet te praten. De MOgroep heeft om die reden geen loonbod gedaan.

Onacceptabel
De vakbond vindt dat de werkgevers met het bezuinigingsargument schermen. ‘Het is onacceptabel dat de rekening daarvan eenzijdig op het bord van werknemers en hun cliënten terecht komt. De bonden hebben in de cao-onderhandelingen van 2009 bovendien al flinke concessies gedaan en willen de arbeidsvoorwaarden niet verder verslechteren’, aldus de Abvakabo FNV.

Uitkomst 
Of en wanneer de onderhandelingen weer worden hervat is op dit moment niet duidelijk, meldt de MOgroep’. De verwachting is dat cao-partijen na de staking van 1 november de uitkomst van de staking met elkaar bespreken. Deze uitkomst zal mede bepalend zijn voor het verdere verloop van de onderhandelingen.

Bron: MOgroep WMD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.